Старите питбули били изхвърляни, а печелилите битки женски били ползвани за разплод
Агенция Монитор
Боевете прекратени от месец

200 лева наем за питбул арената в Пловдив

Ели Крумова - понеделник, 31-10-2016 - 14:41

Всяко иззето куче струвало между 5 000 и 10 000 лева в зависимост от това дали е било шампион

Разбитата в събота при акция на „Криминална полиция” в Пловдив арена за жестоки питбул боеве е била отдавана под наем от собствениците й на техни познати. Освен че те самите там организирали битки, припечелвали, като давали терена си срещу дребни суми и на свои авери. Наемът за провеждане на кучешки битки в халето на ул. „Георги Бенев” 7 в Северната промишлена зона на Пловдив бил 200 лева. Парите се плащали в брой и били за цялата вечер, докато не свършат предвидените „срещи”, научи Агенция Монитор.

Боевете се организирали вечерно време, след като работният ден на служителите във фирмата приключел, или в събота и неделя. В последните месеци кучешките битки били предимно в почивните дни. Арената функционирала от поне 8-10 години и първоначално битките се правели във външен басейн. След жалби от съседи за силното квичене, боевете били пренесени вътре в халето, за да не се чуват стенанията на кучетата.

В халето в Пловдив се събирали привърженици на боеве между питбули от цялата страна. Идвали и маниаци от Сърбия, откъдето всъщност били докарвани повечето питбули. Залозите за срещите започвали от 1000-2000 лева и достигали до 5-6000 лева в зависимост от това дали на арената имало шампиони от предишни битки. Цените на иззетите при полицейската акция питбули вървели около 5 000-10 000 лева в зависимост дали кучетата са шампиони, или не.

В кървавата питбул фабрика разследващите открили дървен тренажор за тичане на кучетата при подготовката им за битки, ветеринарна лаборатория с много лекарства, масивна дървена арена с под, който е напоен с кръвта на беззащитните животни, както и дървени трупчета, с които разтваряли устите на захапалите се по време на битка питбули.

Тоталният шампион на арената, „изял” всичките си противници, е женска питбулка, която преди 2 години е била пенсионирана от битките. Следващата й отредена роля била да ражда и затова кучето било запазено. Старите и негодни за битки питбули били изхвърляни из улиците на Пловдив. Една от неправителствените организации често откривала такива изпосталели кучета със следи от стари битки, които били лекувани и спасявани. Така се стигнало до полицейската акция от тази събота, при която бяха арестувани собственикът на халето Иван Иванов, който е бивш полицай и неговият син Константин. Иван Иванов се е задържал в системата на МВР за много кратко време – не повече от година. Бил е под пагон преди промените през 1989г., след което се е отдал на частен бизнес.

В неделя двамата бяха оставени за нови 72 часа зад решетките с решение на наблюдаващия прокурор. Мярката им за неотклонение изтича във вторник, след което районната прокуратура в Пловдив ще прецени дали да иска от съда да ги остави за постоянно в ареста, или баща и син Иванови ще бъдат пуснати на свобода с друга мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”.

В промишлено хале на ул. „Георги Бенев” е намерена масивна дървена арена за битки

Кметът на Пловдив: „От 49 питбула, 25 са малките – ще им търсим осиновители”

Общо 49 питбула на различна възраст, сред които 25 палета, бяха иззети от полицията и настанени в общинския приют за кучета в Пловдив. „В понеделник в общината имаше среща за иззетите питбули, тъй като община Пловдив сме ги приютили по желание на полицията, но ще трябва и да поговорим с тях за колко време ще ги гледаме и какво е бъдещето на тези животни”, коментира кметът Иван Тотев.

Той припомни, че иззетите кучета са били обучавани за боеве и те не могат да бъдат в клетки с обикновени кучета. „Големите кучета са в отделни клетки, защото са агресивни към себеподобните си. Приютът ни е прекрасен, но е пренаселен, а съседните общини нямат приюти, за да пренасочим някое от кучетата”, обясни градоначалникът.

 „Ако има кандидати за палетата, могат да ги вземат и да ги отглеждат след разрешение на прокуратурата. Но отсега можем да започнем контакти с бъдещите осиновители. Животните са веществени доказателства и в момента не можем да направим нищо”, обясни още кметът. Кога ще бъдат предоставени малките за осиновяване, все още не е ясно. Питбулите вероятно няма да бъдат кастрирани, тъй като това се правело само по желание на собствениците. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.