Вестник „Монитор“ с награда от Столична библиотека

Агенция Монитор - четвъртък, 21-12-2017 - 12:57

Вестник „Монитор“ бе удостоен с годишната награда на Столична библиотека в категорията „Печатни медии“ за популяризиране на ролята на библиотеката и книгите в културния живот на София. Отличието – специална грамота и графика на известния художник Христо Кърджилов, бе връчено на тържествена церемония в Американския център на пл. „Славейков“ от известната поетеса Мирела Иванова, която изтъкна усилията на всекидневника за опазването на духовността, колкото и да е трудно това днес. Сред медиите бяха отличени още информационна агенция „Фокус“, БНТ 2, БНР и др.

Писателят Милен Русков бе обявен за най-търсен автор от читателите на библиотеката за 2017 г. Той получи наградата си от кмета на София Йорданка Фандъкова и с поклон отбеляза, че читателите правят един писател голям. Директорът на библиотеката Юлия Цинзова разкри, че в момента нито един екземпляр от романите на Русков „Чамкория“, „Възвишение“ и др., не е наличен по рафтовете. За големия интерес към произведенията им бяха премирани също Захари Карабашлиев, Ивинела Самуилова и Ангел Игов. Награждавайки 36-годишния Игов (романа „Кротките“), именитият поет и писател Стефан Цанев изрази задоволството си от факта, че все повече млади хора се обръщат към книгите на други млади хора, като се позова на статистиката, че над 50% от читателите на Столична библиотека са под 28 години.

Милен Русков получава наградата си за най-четен автор от кмета на София Йорданка Фандъкова.

Ролята на читателите за живота на една книга изтъкна и мъдрият белетрист Владимир Зарев, който също е сред най-големите любимци на четящата публика. Той обясни, че всяко произведение се ражда още веднъж в съзнанието на човека, който го чете и възприема по свой, винаги различен начин.

Читател на годината стана незрящата Валя Петрова. Младата жена има висше образование, работи и досега е заела над 200 книги от библиотеката, като ги сканира и чрез специална апаратура ги слуша четени на глас. За отличник сред „потребителите“ на детска литература бе провъзгласен 10-годишният Кристиян Тодоров. Момченцето се извини, че не си е подготвило реч за случая, но разказа, че винаги след разходка с родителите си обича да се отбива в библиотеката на пл. „Славейков“ и я чувства като свой втори дом. 27-годишният Даниел Делчев прие и от името на родителите си наградата за най-четящо семейство. Младият мъж, който е част от системата на МВР, пожела да опровергае известната фраза от Еклисиаста, че който трупа знания, трупа печал, и каза, че на него четенето му носи само радост. Така лауреатите на отличията опровергаха и клишето, че младите хора и полицаите не са сред най-четящите...

Вече 47 000 са станали читателите на Столична библиотека през 2017 г., отчете директорът Юлия Цинзова. Близо 450 000 са книгите, които софиянци са взели в домовете си, а посещенията за четене на място са над 500 000.


 

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.