СНИМКА АВТОРЪТ
Делът на аутобаните наближава 19 на сто

В Сливенско с най-здрави пътища, в Русенско - пълно с дупки

ВАСИЛ ПЕТРОВ - понеделник, 04-12-2017 - 09:00

Само 42% от държавните шосета са с добро качество на настилката

В област Сливен могат да се похвалят, че карат автомобилите си по най-здравите пътища, които са част от републиканската пътна мрежа, сочат данни на АПИ, цитирани в анализа „Регионални профили-2017” на ИПИ. Там с добро качество е настилката са цели 72% от държавните шосета. Основната причина за високия показател е преминаващата през района най-нова част от автомагистрала „Тракия” и изградените и обновени пътни връзки към нея. Делът на аутобаните и първокласните шосета в областта е 22% при 18,6% средно за страната.

На другия полюс е област Русе,

където могат да отчетат единствено голям трафик

по републиканските шосета основно от крайдунавския град към турската граница. Делът на държавните автомобилни пътища в добро състояние в тази част на България е едва 17,7 на сто или почти 2,4 пъти по-малко отколкото средното ниво на показателя за страната, сочи още статистиката. Делът на първокласните пътища в района е висок - 21,5%, но няма автомагистрала. Едва наскоро бяха разработени вариантни на идейни проекти за аутобан свързващ Русе с Велико Търново и респективно, все още не стигналата до Старата столица автомагистрала „Хемус”.

На второ и трето място по добро качество на асфалта с по 56% от държавните шосета са областите Шумен и Стара Загора. Първата, защото там продължава довършването от източна посока на „Хемус”, а другата основно заради преминаващата през „Тракия”.

Четвърта обаче с 55% е област Смолян,

където не са и помирисвали магистрала или първокласен път, а и няма планове това скоро да стане. Същото в известна степен се отнася и за област Силистра, която заедно с Кюстендил с по 53% читави шосета също е в „топ 6” с дял от над 50% пътна настилка с добро качество. През най-източния ни крайдунавски район преминава само един първокласен път, свързващ Силистра с Шумен. През Кюстендилска област преминава обаче готовата част от автомагистрала „Струма”.

Освен област Русе с дял под 30% дял на добри държавни шосета са още 4 района - Враца, Велико Търново, Разград и Монтана, през които засега не минава автомагистрала или скоростен път. Във Врачанско и Великотърновско едва по една четвърт от републиканските пътища са с добро качество на настилката, а в областите Монтана и Разград - по 28%.

Състоянието на държавните пътища в Софийска област също не е в цветущо състояние и делът на тези с качествена настилка е едва 36%. В 21 области на България настилката под половината от републиканската пътна мрежа е с добра настилка. Така от около 20 000 км държавни шосета, 42% или към 8400 км са с настилка с добро качество.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.