Обновяването на Женския пазар е пример за успешно използване на финансовите инструменти и ресурсите от еврофондовете.
СНИМКА МОНИТОР
17% от ресурса на ОПРР вече е разпределен

Тръгват евтините кредити за европроекти

ВАСИЛ НАНЧЕВ - петък, 21-10-2016 - 09:00

700 млн. лв. инвестиции по регионалната програма през 2017 г.

ВАСИЛ НАНЧЕВ

Догодина тръгва нисколихвеното финансирне през Фонда на фондовете по проекти, свързани с ОПРР. Това съобщи зам.-регионалният министър Деница Николова.

„Около 12% от ресурса на програмата е заделен за използване във финансови инструменти”, каза тя и добави, че 17 на сто от общия ресурс на програмата вече е разпределен. Тя прогнозира още, че през следващата година инвестициите по ОПРР ще достигнат 700 млн. лв.

„До края на годината трябва да прехвърлим средствата към Фонда на фондовете, който от своя страна да избере тези 3 подфонда , които ще оперират на територията на страната. Очаквам, че от средата на следващата година те трябва и да функционират и да могат да се подават проекти към тях. Хубаво е общините отсега да готвят проекти, защото подготовката изисква време. Кандидатстването ще бъде на едно гише и ще се кандидатства пред фонда, който ще преценява жизнеспособността на даден проект. Фондът ще може

 

да предлага и отпускането от ОПРР на безвъзмездна

 

помощ, когато в проекта има елементи, които не могат да се изплатят, като генерират приходи.

Изпълнителният директор на фонда Валери Белчев, обясни за „Монитор”, че отпускането на публичния ресурс, който отпускаме, може да е безлихвен, но към него задължително се добавят и средства от банки, чиито лихви са пазарни. „Когато бенефициентът получи средствата, лихвата е под пазарната”, уточни той. „Фондът е длъжен да увеличи наличният ресурс с допълнително привлечени средства от други източници. Така ще може да се финансират повече проекти. Фондът дава и гаранции за проекти, като по този начин те няма нужда да залагат пред банките цялото си имущество, за да вземат кредит за начинанието си. Принципът на отпускане на пари чрез фонда е да се ползват и частни средства, като делът може да бъде различен”, добави той.

По думите му

 

ресурсът за финансовия инструмент е 189,1 млн. евро.

 

Според Белчев тепърва предстои да се направи споразумение между фонда и управляващия орган на европрограмата за прехвърлянето на средствата. След като се публикува рамката на инструмента, фондът ще направи избор на банки, с които ще работи. Белчев прогнозира, че най-вероятният вариант е да бъде консорциум с участието на банки.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.