ВКП изпрати молба за правна помощ

Предлагаме на Полша да съди „терорист“ от самолета за Хургада

Монитор - сряда, 23-03-2016 - 15:24

Върховна касационна прокуратура изпрати молба до Полша за трансфер на наказателното производство срещу полския гражданин Войчех Маевски, съобщиха от институцията. На 19 ноември м.г. Войчех Маевски застраши сигурността на самолет „Еърбъс А 230“, осъществяващ полет от Варшава до Хургада, Египет, като съобщи на стюарда невярната информация, че на борда на самолета има бомба. Това обаче доведе до принудително приземяване и евакуация на екипажа и пътниците на летище Бургас.

Маевски е привлечен като обвиняем за въздушно хулиганство и му е наложена забрана за напускане на България, той е с мярка за неотклонение „подписка“.

Молбата на ВКП за трансфер на наказателното производство е мотивирана от обстоятелството, че извършителят на престъплението е полски гражданин, на 67 г. и се нуждае от медицински грижи, които най-адекватно могат да му бъдат оказани от лекуващия лекар в родината му. Разпитаните 12 свидетели са полски граждани и живеят постоянно в Полша. Личното явяване на Маевски пред съда и събирането на доказателства с негово участие, включително възможни очни ставки със свидетелите, ще допринесе до по- бързо и успешно приключване на делото, ако се разглежда от компетентните власти на Полша, пише в искането на ВКП. В случай, че той бъде осъден, е целесъобразно и присъдата му да бъде изпълнена в Полша.

Чрез Министерство на правосъдието на полските съдебни власти са изпратени заверени материали от цялото досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Бургас.

Разследването до момента е установило, че самолетът е бил със 161 пътници на борда и 7-членен екипаж. След началото на полета Маевски извадил от ръчния си багаж едната от закупените по-рано бутилки водка, отворил я и заедно със стоящия до него пътник изпили около 300-350 грама. Около час и половина след началото на полета Маевски запитал стюарда дали е сигурен, че ще пристигнат в Хургада. Стюардът се изненадал и го запитал защо говори така, на което Маевски отговорил с репликата „Имам бомба!“, което повторил. По това време самолетът летял на височина 10 670 м. и бил близо до българската граница. За твърденията на Маевски бил уведомен капитана на самолета, който се свързал с дежурен служител на РДВ -София и съобщил, че на борда има буйстващ пътник и бомбена заплаха и поискал разрешение да кацне на близкото Летище -Бургас поради наличие на аварийна ситуация. Задействана била оперативна процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство на борда на самолет. В 5,48 ч. на 19 ноември 2015 г. самолетът Airbus A320-200 бил принудително приземен на Летище-Бургас, като екипажът и пътниците били евакуирани. Маевски бил задържан и при обиск не били открити забранени за притежание предмети. В периода 10,20 ч. – 10,40 ч. била извършена проверка за взривни устройства в самолета, която не открила такива. По-късно била извършена повторна проверка на самолета, на ръчния и чекирания багаж на пътниците и не били открити взривни устройства и вещества.


 


 


 


 


 


 


 


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.