Кафенето "Хендсъм хър" в Мелбърн, Австралия.
news.com.au
Събраните пари отиват за женски организации

Вегетарианско кафене таксува мъжете по-скъпо

ГЕОРГИ СЛАВОВ - понеделник, 07-08-2017 - 14:15

Силният пол плаща с 18% отгоре заради по-високите заплати

Собственичката на вегетарианското кафене "Хендсъм хър" в Мелбърн обясни защо таксува с 18 процента повече мъжете, посещаващи нейното заведение - защото получават по-големи заплати, пише в. "Дейли мирър".

Алекс О'Брайън по този начин искала да отвори очите на своите клиентки относно дискриминацията в заплащането на труда на дамите и мачовците, съществуваща по целия свят. В нейния бар допълнителното натоварване на сметките на посетителите от силния пол е познато като "мъжка такса". Досега никой от мъжките посетители не се бил оплакал от по-скъпите сметки. Те ги считали за справедливи.

Приходите от антидискриминационната "мъжка такса" кафенето на О'Брайън дарява на женски благотворителни организации. Цифрата 18 е избрана, защото според австралийски статистики, жените получават средно 18 процента по-малко от мъжете за същата работа. Те също изчислили, че ако дамите искат да изравнят доходите си с тези на колегите си от силния пол, то те трябва да работят допълнително над 2 месеца – 65 дни годишно.

Потребителите в социалните медии са разделени в мненията си – едни смятат, че е добра идея, защото така жените се чувствали оценени и защитени, на другия полюс има твърдения, че ако ролите се разменят и се наложи жените да плащат повече, то ще има „размирици по улиците“. Трети подкрепят идеята, но не смятат, че мъжете с ниските заплати трябва да понесат удара.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.