СТАТИСТИКА

Сиренето нагоре с 14%, въпреки ниските цени на млякото

Агенция Монитор - понеделник, 09-01-2017 - 16:32

С 13,8% се е увеличила цената на сиренето продавано на едро, въпреки че суровото мляко е поевтиняло с 3% за периода от 2012 г. до 2015 г. В същото време цената на млякото представлява 60% от цената на сиренето в търговията на едро. Това отбелязват учените от Института по аграрна икономика (ИАИ) в бюлетин „Развитие на земеделието и тенденции на стоковите пазари”.

Установена е висока асиметрия между цените на сиренето към цената на суровото мляко. Анализаторите измерват тази асиметрия с коефициент - колкото по нисък от 0 е той, толкова по-силно цената на сиренето се движи в различна посока или расте много по-бързо, отколкото цената на млякото. На месечна база за периода 2012 – 2015 г. коефициентът е минус 0,92., обясняват от института.

Според експертите, положението в българското млечно говедовъдство е тревожно най-вече заради конкуренцията на европейския пазар. Зарди растящото световно производство и засилване на конкуренцията, немодернизираните български млечни стопанства оцеляват трудно и съществуват благодарение на неустойчив модел, базиран на субсидирането.

В момента най-уязвими са стопанствата между 10 – 100 крави, които имат високи разходи за производство в условията на променливи цени.

В бюлетина е посочено още, че произвежданото мляко е с по-лоши показатели за протеин и млечни мазнини, в сравнение със страните от Западна Европа, което се дължи на ограничени достъп на повечето ферми в България до по-добър генетичен материал, до средства за внедряване на нови схеми за хранене и отглеждане на животните и знание за тях.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.