Съкровище на 25 века в заловените иманяри в Хасково

Георги Христов - вторник, 29-03-2016 - 17:17

Археологически и исторически артефакти с безспорна историческа стойност цъфнаха при обиска на домовете и личните автомобили на хасковлиите Станислав Станилов на 46 години и Ара Хуманян на 57. Двамата бяха арестувани при зрелищна полицейска акция на 25-ти март. Първият е шеф на държавния архив в Хасково, втория е безработен. Обаче явно си имали хоби, след като за неизвестен период от време успели да съберат 590 исторически находки, някои от които на 25 века. Сред тях са  метални и глинени съдове , делви амфори, апликации и битова украса от различни историески периоди. Керамиката например е издържана изцяло в духа на битовото изкуство от гръцките полици отпреди новата ера, като част от амфорите са украсени със сцени от гръцката митология, характерни за ранно желязната епоха. Най-ценни и показателни обаче са монените. Открити са над 200 такива от бял метал, сребро, мед, бронз и олово.  Някои от тях са датирани от 5ти век преди новата ера, други са от периода на Филип 2 Македонски и сина му Александър. Има римски/ ранни и късни/ монети както и византийски такива. Открити са също така и български средновековни монети от времето на Цар Иван Асен 2. Според нумизматичната оценка на НИМ, ако са оригинали, монетите имат огромна историческа и културна стойност. Макар и малка обаче има вероятност да са, макар и древни,  фалшификати.  Фалшифицирането на оригиналното платежно средство е било честа практика особено в средновековието.

Прави впечатление обаче че в групата на монетите липсат златни такива. Това предполага че може да са изнасяни зад граница или търгувани в български или чужди аукциони. От прокуратурата замълчаха на репортерските въпроси в тази насока, но очевидно по тази връзка се работи, след като по време на акцията са иззети две компютърни конфигурации от домовете на задържаните.

Това е втората заловена иманярска група само в последната седмица. На 22-ри март в района на древната крепост Родостица край Ивайловградското село Хухла бе спипана група от българо-гръцки копачи, с металотърсачи и множество древни монети и украшения. Между двата случая няма пряка връзка освен небивалата активизация на иманярството напоследък,  сподели окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов.  С тези два случая, 2016-та година вече изпревари предходната 2015-та където има само 1 заловен и осъден иманяр.

Макар разследваите даразполагат с експертна и нумизматична оценка, те се въздържаха да посочат на каква стойност възлиза находката. Изследвнията продължават и в момента, като с тях са се заели експерти от НИМ. С предвиденото наказание обаче прокуратурата е готова. За съхраняване накултурно исторически ценности без надлежната регистрация, задържаните са заплашени от затвор до 6 години и до 15 хиляди лева глоба. Като престъплениее определено притежанието на два металотърсача. Уредите са незаконни ако не са регистрирани в министерството на културата. И тук санкцията е до 6 години затвор. Именно по тези членове е формулирано и искането на прокуратурата за постоянна мярка задържане под стража хна арестуваните лица. Мярката се очаква да бъде късно вечерта на 29-ти март

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.