Хванаха фалшиви здравни книжки по морето

Елена Анастасова - четвъртък, 13-07-2017 - 18:06

Двама тарикати с фалшиви здравни книжки са спипани в курорти край Бургас, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас.  Книжките били с подправен печат на инспекцията и перфектно подправени. Ментетата  били с изключително високо качество, а разлика с оригинала почти нямало. Шефът на бургаската РЗИ д-р Паздеров категорично отхвърли вероятността някой от подчинените му да е замесен в черната търговия.   
Инспекторите провели собствено разследване и бързо стигнали до пласьора на фалшивите книжки. Лицето е заловено и предадено на прокуратурата.
Удостоверенията за работа в ресторанти и обекти за бързо хранене, се търгуват за около 25 – 30 лева. За истинска здравна книжка са необходими серия от изследвания и една седмица време, а фалшивата се вади веднага. Документът е лесен за имитация – необходими са три печата и три подписа, които да се водят на съществуващи лекари.
На прескоференция в Бургас здравните власти обявиха резултатите от едноседмичните проверки в Бургас, Добрич и Варна. 
От общо проверени 261 обекта в трите области, издадените актове са 17. От тях само в Бургаско проверките са 49 с 12 акта. Във Варна от 47 проверки има само два акта, а само три са актовете в Добрич, като там са проверени 175 обекта. Като цяло данните сочат, че нарушенията са в около 5% от обектите. Инспекторите са следили стриктно как се бутилира водата, има ли персонала здравни книжки, дезинфектанти, замрежване на прозорци в детските лагери, и пушене на закрито. 
Издадените актове от  БАБХ са 15, като за трите области броят им е общо 20. Те са за нерегламентирани обекти, нередности в документацията, неспазване на хигиенните изисквания, неетикиране и липса на произход на храните. Стана ясно, че все още има заведения, в чиито менюта не се обявяват алергените. Възбранени са 98 кг риба и месо и 270 кг орехи.
Сред по-фрапиращите нарушения са липса на замрежване на прозорци на детските лагери, което е предпоставка за разпространение на малария. Беше припомнено, че за миналата година у нас са регистрирани 28 случая на малария. 
По темата със забраната на пушенето на обществени места д-р Ангел Кунчев заяви, че контролът е много труден. Ако инспекторите не са с полицаи няма как да се налагат глоби на нарушителите. Затова е направено предложение в Закона за здравето да се регламентира по-ясно какво точно е затворено помещение и се настоява за повече правомощия на здравните инспектори.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.