Проект на баща и щерка Дикови спечели конкурса

Ледена пързалка и въжен парк на мястото на бившите казарми в Стара Загора

Христо Христов - сряда, 15-06-2016 - 13:58

Проект на „Институт за градско планиране“ АД, в което участват доскорошният дългогодишен главен архитект на София Петър Диков и шерка му Карина, която е студентка по архитектура спечели конкурс, обявен от община Стара Загора, за продължението на новия парк в Града на липите върху терен от 40 дка на мястото на някогашните артилерийски казарми.

Предвидено е след събарянето на над 20 постройки на това място да се изградят ледена пързалка, водни атракции, увеселителен и въжен парк, както и открити обекти за спортни дейности.

В конкурса, обявен по настояване на Камарата на архитектите в Стара Загора са участвали 6 специализирани фирми, на второ и трето място са останали старозагорското „Студио Верде“ ООД и столичното „ЕТ „Дженерал - А. Олег Николов“.

5000 лв парична премияще получи класирания на първо място проектант, следващите го две фирми ще вземат по 2 500 и 1 500 лв.

Около 4 млн лв ще струва реализацията на новия градски парк, предстои да се проведе и общественото обсъждане, което е насрочено за 20 юни.120 000 лв е прогнозната стойност за изработването на инвестиционния проект.

Според запознати вече са изтекли възможните срокове за обжалване, вече е отправена покана към спечелилия първото място за сключване на договор.

Проектът за първата част от парка, изготвен от консорциум „РСПР“- София преди време предизвика гнева на старозагорската архитуктурна колегия. Тогава публично бе обявено, че общината продължава с порочната практика да не обявява конкурси, а да се провеждат публични поръчки за инженеринг.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.