39% от българите шофират в нетрезво състояние

Денислав Стоянов - сряда, 14-10-2015 - 17:47

39% от българите или приблизително всеки трети водач е склонен да се качи в колата си и да шофира след като е пийнал „малко“ алкохол, като на почти половината от тях това им се е случило през последния месец. Това сочат данните за навиците и нагласите на българските шофьори според национално представително проучване на „Каменица” АД, част от тазгодишното издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“. Според резултатите от проучването, в половината от случаите на шофиране след употреба на алкохол, хората са го направили защото са преценили, че консумираното количество не им е повлияло. За останалите 50% сред най-често изтъкваните причини са „Нямаше как да се прибера, нямаше кой да шофира, нямаше друг превоз” и т.н., а това демонстрира недооценяване на огромния риск, който се поема при шофиране в нетрезво състояние.

„Алкохолни“ очила симулират наличието на различно количество алкохол.

 

 

Основното послание в осмото издание на кампанията „Алкохолът е лош шофьор“ е „Бъди супер шофьор. Супер сила е да оставиш колата си, ако си пил“. Под този надслов в следващите няколко седмици предстоят активности в различни заведения в София и комуникационна кампания, а десетки паркоместа в София ще бъдат маркирани с ключовото послание на кампанията. Кампанията се провежда с подкрепата на посланика на Белгия Аник Ван Калстър, а сред партньорите традиционно са основните институции и неправителствени организации, които имат отношение по темата – МВР, СБА, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение по пътищата, Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и Български червен кръст. Кампанията приветстваха Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Очилата са задължителна част от шофьорските курсове, провеждани от БЧК, в София, Пловдив и Бургас.

 

 

 

„Тази година фокусът е върху младите водачи, които според данните само за първите 9 месеца на годината са отнели 52 човешки живота и оставили 675 ранени деца и възрастни в 484 инцидента на пътя. Надявам се да достигнем до повече млади водачи и да им помогнем още в началото на техния стаж зад волана да добият реална представа за опасностите, на които биха могли да изложат себе си и околните, ако не спазват правилата за движение“, коментира Мария Ботева, полицейски инспектор при Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“ на МВР.