По нареждане на Борисов от Рим:

ГЕРБ готови да разследват всички сделки на прехода (ОБНОВЕНА)

Агенция Монитор - вторник, 14-11-2017 - 10:24

Няма да разваляме приватизационни договори, увери Данаил Кирилов

ГЕРБ са готови да разследват сички сделки на прехода. От партията   ще приемат всички условия на соцлидера Корнелия Нинова за установане на истината около приватизационните сделки. Това стана ясно от коментарите на Десислава Атанасова и Данаил Кирилов на извънреден брифинг в парламента. Двамата обясниха, че са провели телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, който е в Рим, а той ги упърлномощил да заявят, че партията приема всички инициативи на  червените.  „ГЕРБ ще вземе участие във всяка инициатива, по всеки повод и по всички теми, които БСП предагат  да станата цел и промяна в конституцията“, цитира Атанасова думите на Борисов. При нас страхливци няма. Готови сме да разследваме всички сделки на прехода, заяви още Атанасова.

Малко по-рано Нинова даде да се разбере, че би подкрепила идеята на ГЕРБ за отпадане на давността при приватизационите престъпления, но при определени условия. Сред тях са да се включи масовата приватизация, концесиите, групировките на прехода. „Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не", заяви Нинова и заключи - „Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата".

В отговор ГЕРБ обясниха, че е време тонът да се нормализира и са готови още утре да излъчат екип и да напишат предложения за изменения в конституцията.  "Искаме истината за всички сделки на прехода, искаме справедливост за престъпленията. За нас е важна политическата воля и очакваме тази воля от страна на БСП. Да не чакат пленума, а да действаме веднага", призова  Атанасова.  Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък увери, че те никога не са изключвали масовата приватизация от обсега на проверките. „Ревизията ще е по отношение на всички, забогатели за една нощ“, добави пък Атанасова в отговор на въпроса дали прегледът на престъпленията на прехода ще включи и кредитните милионери. От партията очакват Нинова да посочи кои са мутрите във властта. „Въпросът в никакъв случай не реферира към Бойко Борисов., увери Атанасова.

По-рано през деня стана ясно, че приватизационните сделки по време на прехода са над 5200.
Те могат да бъдат разследвани и ако се открие престъпление, да се носи наказателна отговорност, коментира пред бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков и допълни, че за някои сделки давността е изтекла преди 15 години. „И хората, които са извършили престъпления, вече спят спокойно”, заяви Биков. По думите му някои от предприятията вече не съществуват, а други са препродадени няколко пъти. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък увери, че приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, независимо, че ще започне разследването им със задна дата. Според него досега приватизацията не е разследвана ефективно, защото съдилищата умишлено са гледали да приключат колкото се може по-бързо делата си.  Неговата колежка от ГЕРБ  Десислава Атанасова обясни, че има случаи, при които давността е замразила престъпленията.. “Всичко трябва да се провери. За всяко едно от тези дружества, държавата трябва да има информация дали процедурата е била нарушена“, увери Атанасова пред „Нова телевизия“  и даде пример за емблематична продажбата на „Кремиковки“ за един долар. Според нея така се дава възможност дадено разследване да бъде продължено, ако е спряло по давност или да се премине в нова фаза.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.