Щатите държат много и на изграждането на плаващ терминал за втечнен газ край Александруполис.
СНИМКА WORLDMARITIMENEWS.COM
НА ЕНЕРГИЕН ФОРУМ В АТИНА

САЩ подкрепиха диверсификацията на газовите доставки за ЕС и Балканите

Агенция Монитор - събота, 04-02-2017 - 09:55

Вашингтон ще продължава да работи с ЕС за диверсификация на източниците за доставки на природен газ за Европа. Това заяви посланикът на САЩ В Гърция Джефри Пайет, пред изданието New Europe в кулоарите на енергиен форум проведен в Атина.

По думите на дипломата целта на щатите е поощряването на изграждането на трайна и еластична енергийна мрежа в цяла Европа. „ЕС е ключов партньор на САЩ в изпълнението на тези планове”, смята Пайет.

По думите на посланика, Вашингтон поддържа реализацията на Трансадриатическия газопровод (TAP), по който ще се транспортира газ от района на Каспийско море през Гърция и Албания в Италия, но е против разширяване на Nord Stream от Русия по дъното на Балтийско море до Германия. Американският първи дипломат в Атина заяви още, че САЩ са заинтересовани от създаването на газовия коридор Север-Юг на Балканите, който да свързва Европа с откритите находища в Източното Средиземноморие, чието разработване ще започне в близко бъдеще.

Според гръцкия сайт nonpapernews.gr, на форума Пайет е подчертал същественото значение на усилията Балканите да не са заложник на един доставчик. Той изразил подкрепата си и за проекта за реверсивната газова връзка между Гърция и България (IGB) и за изграждането на плаващ терминал за втечнен газ край Александруполис, откъдето ще може да се подава синьо гориво и за този интерконектор. Посланикът на САЩ в Атина припомнил и за американската подкрепа на редица други енергийни проекти в Литва, Украйна и на Балканите, целящи предотвратяване на монопол на „Газпром” в ЕС.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.