Няма да има ограничения на движението ваксинирани живи животни от зони, където не са констатирани огнища.
СНИМКА МОНИТОР

ЕК разреши да търгуваме с наше говеждо в Общността

Агенция Монитор - четвъртък, 15-09-2016 - 14:36

Забраните са отменени след успешните мерки срещу надуларния дерматит

Европейската комисия отменя ограниченията за търговия на мляко и месо наложени на България заради заболяването Заразен нодуларен дерматит, съобщиха от земеделското министерство.

Вече се

 

разрешава се и търговията с живи животни

 

от няколко региона на страната, които бяха засегнати от заболяването. Свободно, без допълнителни изисквания и ограничения може да се търгува мляко и млечни продукти, предназначени за човешка консумация, както и прясно месо от едри преживни животни. Когато млякото е предназначено за хранене на животни, условието е да преминало термична преработка, за да се намали риска от евентуално предаване на вируса на болестта.

До сега на България бяха наложени някои ограничения за търговия и транспорт на едри преживни животни и продукти от тях. Беше забранено движение към други държави членки и трети страни на живи животни, ваксинирани срещу болестта. Една от забраните не допускаше търговия с държави членки или трети страни на прясното месо. Разрешаваше се търговия с месни продукти, произведени от прясно месо, при условие че са били подложени на високо термична преработка и са придружени от официален здравен сертификат. Млякото и млечните продукти също трябваше да се подлагат на пастьоризация.

Съгласно новата правна рамка, мляко, млечни продукти и коластра могат да се търгуват свободно без ограничения. В случай, че те се използват за храна на животни следва да преминат термична преработка, за да се намали рискът от евентуално предаване на вируса на болестта.

Вече

 

ще могат да се търгуват свободно прясно месо и месни продукти.

 

Новото Решение позволява свободно движение на ваксинирани живи животни от не инфектирани зони, където не са констатирани огнища.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.