Колко е стара Новата година

Агенция Монитор - понеделник, 01-01-2018 - 10:42

Колко е стара новата година?

Най-ранните известни новогодишни тържества са започнали в Месопотамия и датират от 2000 г. пр. Хр. Древните римляни чествали 1 март като начало на новата година.

Други култури ползват есенното равноденствие или зимното слънцестоене, за да отбележат новата година. През 1582 г. Римокатолическата църква приема Григорианския календар, който отбелязва 1 януари като нова година. Януари е кръстен на Янус, бог с две лица - едното гледа напред, а другото – назад.

Нова година е времето, когато много хора традиционно правят обещания, свързани с отказ от вредните навици и започването на чисто. Древните перси са си подарявали за празника яйца, които символизират продуктивността. За повечето новогодишни традиции се смята, че осигуряват добър късмет за следващата година. В много части на САЩ се спазва традицията за ядене на грах „черно око“ за късмет.

"Auld Lang Syne" традиционно се пее в полунощ на Нова година. Автор на поемата е шотландският поет Робърт Бърнс. Смята се, че творбата от 1788 г. е базирана на народна песен. Думите auld lang syne означават "минало време".

Първото празненство на Тайм Скуеър в Ню Йорк се е състояло през 1904 г. по инициатива на в. "Ню Йорк Таймс". Първото спускане на новогодишна топка от върха на One Times Square е направено на 31 декември 1907 година. През 1942 и 1943 г. спускането на топката е спряно поради войната. Тълпите, които все още празнували на мястото, отбелязали празника с минута мълчание. Оригиналната новогодишна топка тежи 700 паунда и е с диаметър 5 фута. Тя е направена от желязо и дърво и е украсена със 100 25-ватови крушки. От 11 ноември 2008 г. се използва топка, с диаметър 12 фута и тежаща 11 875 паунда. Тя е създадена така, че да издържа на силни ветрове и колебания на температурите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.