СНИМКА МОНИТОР

СТО гледа жалбата на ЕС срещу Русия за вноса на свине

Агенция Монитор - неделя, 07-01-2018 - 17:18

Арбитражът на Световната търговска организация (СТО) ще разгледа до 60 дни жалбата на ЕС за наложените от страна на Русия ограничения на вноса на живи свине, съобщава ТАСС.

Евросъюзът инициира на 3 януари провеждането на специално заседание на Органа по решаването на спорове, като според дипломатически източници Брюксел е поискал ответни мерки срещу Русия. Те се отнасят за въведената още в началото на 2014 г. замбрана за внос в РФ на живи свине и продукция от свине, заради избухналата тогава в Литва чума по животните.

Нещата се усложниха след събитията около Крим от пролетта на 2014 г. След тях през юли ЕС и САЩ въведоха санкции срещу Москва и нееднократно ги разширяваха. На 7 август същата година Русия предприе ответни мерки срещу щатите, Евросъюза, а също така и срещу Австралия, Канада и Норвегия. На практика контрасанкциите представляваха забрана на вноса на плодове, зеленчуци, млечна и месна продукция в Русия от въпросните държави за една година. От тогава досега ембаргото ежегодно се подновява.

Искът на ЕС е за 1,39 млрд. евро, колкото е бил целият внос на живи свине и свинско в Русия от Общността за 2013 г. Брюксел планира всяка година да увеличава сумата на претенцията си с 15%.

По този повод Сергей Калашников първи зам.-председател на икономическия комитет на Съвета на Федерацията на Русия предупреди, че удовлетворяването на исканията на ЕС към РФ може да доведе до излизането на страната от Световната търговска организация.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.