Имунизация срещу страха

Мила Мишева - неделя, 19-03-2017 - 17:41

Удушвач на деца. Не... Това не е някой анимационен герой или пък страшен персонаж от приказка, с който родителите плашат хлапетата, за да не извършат някоя пакост.

Това е другото име на добре известната и доказано смъртоносна болест – дифтерия. Също така е толкова добре известно и доказано, че срещу нея има ваксина, която предпазва от зараза.

И след като имунизациите са спомогнали за изчезването или редуцирането на редица опасни и смъртоносни болести през последните години наблюдаваме пика на т.нар. антиваксинални движения... И макар че се чудя на това сравнително новопръкнало се явление, не вярвам, че някоя майка иска умишлено да навреди на детето си и затова не му слага ваксина. Напротив. Вярвам, че мислят най-доброто на рожбата си.

Вероятно двигателят на подобни организации е именно майчинският страх да не навредят на детето си, примесен с теорията на конспирацията и друго модерни философии, свързани с хомеопатия и т.н.

Лошото е, че страхът е заразен и повлича и други майки, които започват да влизат в мисловните лабиринти и стигат до дилемата да си ваксинирам ли детето или не. Това е първата фаза. Втората е появилата се вече върла съпротива срещу доказаните от медицината положителни ефекти от ваксините.

Възможна е и трета фаза, от която да пази Господ, защото не я пожелавам на никой родител. Помня обаче случая от 2015 година, когато шестгодишно дете, което се разболя от дифтерия в Испания, почина въпреки опитите на лекарите да спасят живота му. И именно по желание на родителите му детето не е преминавало през задължителните имунизации. И в контекста на този трагичен случай, питам сега аз всичките антивакс мами: Не ви ли е страх, ако не ваксинирате детето си?

Ваксините можело да са опасни. А липсата на имунизация не е ли още по-опасна? Светила в медицината непрекъснато агитират родителите да бъдат разумни и да ваксинират децата си. Това се случва включително и в момента, когато след епидемията от морбили в Румъния вече и у нас има случай със заболяло дете, което, разбира се, не е било ваксинирано...

В света, в който живеем, е положително човек понякога да поставя под съмнение всичко и да изпитва всяка информация, особено когато става дума за здраве. Но нека първо правим разлика между информация и спекулация. И второ – нека подбираме източниците си. Защото, ако трябва да избирам на кого да вярвам повече – на лекарите или на антивакс движенията. Избирам първите... До доказване на противното.


 


 


 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.