Изображение на речно божество, запазено в мозайка от античното предградие Медиана.

Античният Наисус оживява в изложба

Агенция Монитор - понеделник, 16-04-2018 - 16:17

Изложба постери „Античният Наисус – кръстопът на трансбалканските сухопътни комуникации през вековете“ се открива утре в Националния археологически институт с музей при БАН. Представянето на експозицията се реализира в рамките на междуакадемичен проект на НАИМ, Археологическия институт в Белград, Института за балканистика на Сръбската академия за науки и изкуства (САНИ) и Институт „Озониус“ на Университета Бордо-Монтен.

11 постера разказват историята на античния Наисус (днешния град Ниш) в периода І-VІ век, като представят емблематични сгради, между които дворци и гробници, Наисуското предградие Медиана, използвано от римските императори, и прилежащите му вили, водонапорна кула и нимфеум (храм, посветен на нимфите). Основан от римляните, градът бързо става значимо стопанско и военно средище заради стратегическото си местоположение на кръстовището на главните трансбалкански римски пътища. Особена значимост той придобива в късноантично време, в епохата на император Константин Велики, който е роден и възпитаван в Наисус и го е украсил великолепно, както свидетелстват писмените извори.

Изложбата е подготвена от участниците в проекта за археологическо проучване на античния Ниш. Тя е съпътствана от документален филм и лекция. Поводът да бъде показана в България е междуакадемичният проект „Проучване и интерпретация на археологическите култури на териториите на България и Сърбия“, в който НАИМ при БАН е партньор на институтите, подготвили изложбата.

Експозицията ще остане в Националния археологически музей до 14 май.

Същевременно в периода от 20 април до 1 май НАИМ представя в сръбския Димитровград постерната изложба „Огледало на времето. Женската красота през вековете“. Тя се осъществява по покана на библиотека „Детко Петров“ и местната музейна сбирка, с която институтът има установено сътрудничество. Това е третата гостуваща постерна изложба, която НАИМ прави в града след „Българската археология – минало и настояще“ и „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст. Българският цар Самуил († 1014)“, показани през 2016 г. Тогава институтът дарява на археологическия отдел на библиотеката много свои печатни научни издания.

Христограм от античния Наисус.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.