Над 15% повече чужденци са почивали у нас от началото на годината.
СНИМКА МОНИТОР
От началото на годината 2,7 млн. чужденци почивали у нас

Хващаме блогъри да рекламират туризма ни

ВАСИЛ НАНЧЕВ - вторник, 04-10-2016 - 09:00

За първи път представят офертите за лятото през октомври

Блогъри ще бъдат привличани да рекламират България като туристическа дестинация. Това стана ясно по време на представянето на поредния форум Go2Balkans, което ще се проведе в София на 17 и 18 октомври.

Свидна Динева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА), съобщи за „Монитор”, че повечето блогъри, които са потвърдили участието си в проявата са от Европа. По думите й това

се прави за първи път на форума

и със сигурност ще има положителен ефект за туризма ни, защото те ще са живата ни и непрекъсната реклама навън с публикациите си в Интернет. „Вече са потвърдили участието си блогъри от България и Великобритания, а в края на седмицата ще стане ясно колко общо ще са от чужбина. Поканата към тях е отправена и чрез международната им асоциация”, поясни тя.

Председателят на АБТТА Байко Байков съобщи, че акценти на тазгодишния форум ще е културно-познавателният и за първи път спа туризмът. „Вторият ден на проявата ще е отворен за посетители и крайни клиенти. Регистрирани за участие са над 79 изложители от 20 държави, сред които са Испания, Словения, Унгария, Румъния и Италия, на които организаторите са поели всички разноски по пребиваването в страната и част от разходите по пътуването им”, уточни той.

По думите му в последните години страната ни

успя заедно с някои от съседите си,

основно Сърбия и Македония, да направи съвместни туристически пакети, с които да привличаме гости от далечни страни. Той припомни, че Балканите са шестата по посещаемост дестинация в света. „В района се намират 2 страни с голямо значение за туризма в Европа - Гърция и Турция”, добави браншовикът.

Ваня Овчарова от АБТТА съобщи, че за първи път още през октомври ще бъдат представяни на такъв форум офертите на нашите туроператори и курорти за зимата и следващото лято, като ще бъдат предлагани отстъпки от 10 до 30 на сто. Според нея това ще даде възможност на повече клиенти да планират отпуските си по отрано. По думите й на форума се очакват над 1000 крайни клиенти да се възползват от промоциите.

От асоциацията прогнозират, при добри климатични условия, силен зимен сезон в ски центровете ни. Според Свидна Динева се очаква ръст на почиващите от Турция и други съседни страни, както и от Великобритания. „Особено силни ще са и краят на януари и началото на февруари, когато

ще има много семейства с деца,

предпочели българските зимни курорти”, смята тя.

2,7 млн. чужди туристи са направили поне една нощувка в страната ни от началото на годината, отчетоха още от АБТТА. Ръстът е над 15% и може да бъде още по-голям, защото все още не са известни данните за септември, уточняват от асоциацията на туристическите агенти.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.