54 000 души на мушката на данъчните за далавери

Агенция Монитор - понеделник, 09-10-2017 - 13:51

54 430 души са попаднали на мушката на данъчните през миналата 2016 г. заради съмнения за участие в схеми на данъчни, осигурителни измами или търговски далавери. Това съобщиха от НАП, като подчертават, че данъчните не само събират приходите в хазната, но с ГДБОП работят и срещу икономическата мафия в страната.

За оказване на експертна помощ и подпомагане на разследването на организираната престъпност, свързана с данъчни престъпления, през 2016 г. въз основа на Споразумение между ГДБОП и НАП, приходната агенция е извършила анализ и класифициране на 334 задължени лица, участници в измами. Става въпрос за граждани и фирми, които организирано са правили опити да ощетят хазната. Освен това са описани 82 схеми на данъчни измами и 617 данъчни профила на задължени лица.

Статистиката на приходната агенция показва още, че са изготвили 495 справки за лица, осъществени са 115 срещи с оперативни работници от ГДБОП и други разследващи органи. Това е записано в доклад на МФ за прилагането на стратегията за справяне със сенчестата икономика.

За по-ефективна борба с контрабандата работи Междуведомствен координационен център (МКЦ). Целта на центъра е да се засили сътрудничеството между НАП, Агенция "Митници", МВР, ДАНС и ИА „Автомобилна администрация". Ведомствата участват в МКЦ със свои представители, работещи в условията на непрекъснато 24-часово дежурство. В рамките на дейността на центъра през 2016 г. е извършено проучване и анализ на данъчна информация по досъдебни производства и други преписки за 42 случая, изготвени са описания на механизмите на данъчните измами, в които са въвлечени 587 граждани и фирми и са предприети проверки и ревизии спрямо 369 дружества, декларирали внос от ЕС.

Специализираното звено в Специализираната прокуратура е наблюдавало 97 производства, от които 26 образувани през 2016 г. Приблизителната стойност на установените щети е 130 млн. лв. В резултат на предприетите мерки срещу сивата икономика данъчните приходи в бюджета за 2016 г. са 18,7 млрд. лв., което е с 1,557 млрд. лв. (9,1%) повече от предходната година.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.