Председателят на Европарламента Антонио Таяни
По случай Деня на Европа

Политици в ЕС: Няма алтернатива на Европа, тя е нашето общо бъдеще

Агенция Монитор - вторник, 09-05-2017 - 17:37

ЕС е проект във вечно развитие и неговите ценности за свобода, демокрация, съпричастие и единство защитават европейските граждани и техния начин на живот. Това се посочва в изявление на председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол по повод Деня на Европа.

Ако не забравяме миналото си, европейският проект ще бъде приемлив за всички и Европа ще бъде място, което да наричаме "дом". Не толкова отдавна европейските народи решиха да се обединят, да сложат настрана различията си и да заживеят в мир. Европейските постижения не бива да се взимат за даденост, нито да се забравят, защото континент без памет е континент без бъдеще, добавя Дол.

Онези, които днес наричат Европа "остаряла", нямат памет. Който иска да критикува, трябва да предложи нещо ясно. Европа няма алтернатива, а ЕС е най-добрият отговор на настоящите предизвикателства, заявява председателят на ЕНП.

Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския паралмент Джани Питела изразява оптимизъм от полъха на ентусиазъм, който отново е повял на континента. По неговите думи резултатът от изборите във Франция е показал, че хората отхвърлят идеите за разпад на ЕС, изразявани от крайната десница.

Питела отбелязва, че мнозина европейци днес се чувстват отдалечени от ЕС заради отраженията на икономическата криза и неовладяната глобализация, социалния дъмпинг, данъчните убежища, мерките за ограничаване на бюджетните разходи. Някои наричат Европа мечта, за мен тя е блян за по-справедлив свят, в който работим заедно и постигаме повече. Европа е нашето общо бъдеще, заключава Питела.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.