Хуманоиден робот трета генерация

Агенция Монитор - сряда, 22-11-2017 - 13:07

Toyota представи роботизиран помощник, наречен T-HR3, който се базира на по-ранна разработка на дъщерната компания Partner Robot, изследваща специфични стави за крайниците на роботите и предварително програмирани движения, създавайки роботи, които свирят на музикални инструменти.

T-HR3 се контролира от човек оператор, в реално време, посредством дистанционна система за управление и VR устройство и може извършва Тай Чи движения или прецизно да изгражда структури от Lego.


T-HR3 е изградена като тестова платформа за проектиране на „приятелски и полезни роботи”, които ще работят заедно с хората, ще помагат в домовете на хората, в лечебните заведения, на строителните площадки, при бедствия и може би дори ще стигнат до космоса. Тойота също така е разработила система за управление, която позволява на човек оператор да управлява дистанционно хуманоидния робот трета генерация (T-HR3), като имитира движенията му в реално време.


Робота се контролира чрез модул наречен Master Maneuvering System, което представлява доста обемист апарат с размери 850 x 1.500 x 1.450 мм и тегло от 170 кг (375 фунта), който проследява движението на ръцете, раменете и краката на оператора посредством 16 сензора и изпраща команди за движенията до съответните серво мотори, предавателни кутии и сензори за усилие на робота. Устройството за виртуална реалност, в случая HTC Vive, позволява на оператора да вижда света от гледната точка на T-HR3.


Когато операторът извършва движения наподобяващи ходене, в модула Master Maneuvering System, роботът се придвижва напред, назад или настрани. Ако операторът вдигне ръка, роботът повтаря движението точно, а специална ръкавица за  захващане и държане на предмети. Обратна връзка дава възможност да се приложи правилното количество натиск от ръцете на робота с 10 пръста, осигурявайки безопасна работа, както и системи поддържащи равновесието при сблъсък.

T-HR3 е с височина от 1.540 мм, тегло от 75 кг и има 29 части на тялото, които могат да се движат по множество оси, позволяващи му да извършва сложни движения. Може и да не е толкова гъвкав, колкото Atlas, но е достатъчно впечатляващ.
T-HR3 се очаква да се появи на Международното изложение за роботи в Токио, започващо от 29 ноември.

Тагове:  ToyotaKT-HR3Partner-Robot

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.