Решават за проектобюджета на НОИ

Агенция „Монитор“ - понеделник, 23-10-2017 - 09:08

По-ниските обезщетения за първите три дни болнични, увеличеният размер на майчинството за втората година и затегнатите условия за достъп до обезщетението за безработица, заложени в проектобюджета на държавното обществено осигуряване, ще бъдат разгледани днес от Надзорния съвет на НОИ. Миналата седмица синдикатите обявиха, че няма да подкрепят проекта, ако предложението за болничните се запази във варианта - осигуреното лице да получава само 50 процента от дневното си възнаграждение. От своя страна работодателите поискаха оставката на социалния министър, заради разписаното в бюджета административно увеличение на минималните осигурителни доходи и на минималната заплата.
Едно от предложенията в бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина, което синдикатите категорично отхвърлят, е първите три дни болнични да се покриват от работодателя само с 50 процента от дневната заплата, вместо с досегашните 70 процента. Според мотивите на проекта мярката има за цел да облекчи бизнеса.
 През следващата година вноската за пенсия отново ще нарасне с 1%, а пенсиите ще бъдат преизчислени от средата на юли чрез повишаване на тежестта на година осигурителен стаж.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.