Първи сме в Европа по евтини антибиотици в болниците

Агенция Монитор - четвъртък, 18-01-2018 - 18:55

Първи сме в Европа по употреба на евтини антибиотици в болниците, като приложението им у нас е с над 50% по-високо от това във всички останали европейски страни. Тревожната статистика е породена от икономическите политики на родните лечебни заведения, тъй като антибиотиците, които те използват за пациентите си, струват по 1 лв. за 1 грам. Така от една страна болният се изписва с недоизлекувана инфекция, а от друга – резистентността на бактериите към евтините препарати непрекъснато се увеличава. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от dariknews.bg. Той предлага здравното министерство да изготви наредба, в която да регламентира точно какви антибиотици да се предписват на децата и на тежко болните. Това можело да подобри антибиотичната политика у нас.

„Антибиотична политика в нашата страна трудно се прави, защото още от години битуват някакви лоши практики" обясни той.

Оказва се, че за последната година консумацията на един от евтините антибиотици в българските болници се е увеличила със 65 процента. Според специалиста, ако продължим в същия дух, положението ще стане неудържимо. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.