Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов
Следователят искаше 26 бона от заместник-главния прокурор за оказан натиск

Прекратиха окончателно делото срещу Борислав Сарафов

Красимир Крумов - понеделник, 17-07-2017 - 12:27

Страхил Каменички се почувствал обиден на работна среща на прокурори и следователи за Хитрино

Тричленен състав на Окръжния съд в Шумен е потвърдил определение на Шуменския районен съд, с което през април т. г. е било прекратено наказателно производство срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, образувано по частна жалба на следователя от Националната следствена служба Страхил Каменички.  Това съобщи говорителят на съдебната палата в Шумен Стилиян Стилиянов. 

Следовател Каменички внесъл частна тъжба срещу заместник-главния прокурор на 23 февруари т. г. с твърдени еза извършено престъпление от частен характер по чл. 148 ал. 1 т. 3 за обида на длъжностно лице или представител на обществеността при или по повод на изпълнението на службата или функцията му. Казусът, който породил напрежение между Каменички и Сарафов се случил на 20 декември 2016 година в Шумен покрай разследването на железопътната авария от 10 декември в Хитрино. Към 1 по обяд разследващият екип трябвало да се събере на среща със заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Там присъствали всички следователи, наблюдаващият прокурор Маргарита Георгиева и двама експерти. Според твърденията на Каменички по време на самото заседание Сарафов се обърнал към него с обидни реплики, които били отправени от длъжностно лице към длъжностно лице.
С разпореждане от 24 февруари наказателният съдия, на който е разпределено делото е предал на съд лицето Борислав Сарафов и насрочил открито съдебно заседание. По време на заседанието на 20 април съдът приел, че в качеството му на длъжностно лице по чл. 132 ал. 1 от Конституцията на Република България Борислав Сарафов се ползва с функционален имунитет по повод на служебните му действия, а заместник-главният прокурор се е намирал в Шумен в командировка във връзка със заеманата от него длъжност и със задача „осъществяване на надзор и методическа помощ”. Съдът приел, че наказателна отговорност на магистрат за служебни действия в служебно качество не може да се търси по дела от частен характер. "Функционалният имунитет на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, означава, че срещу него не може да бъде образувано въобще наказателно производство във връзка с изпълнението на служебните му функции, освен ако не става въпрос за умишлено престъпление от общ характер.", решил съдът в Шумен и прекратил производството срещу Сарафов. Каменички останал недоволен и атакувал съдебното определение, но с окончателно решение Шуменският районен съд потвърждава решението на първата инстанция.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.