Снимка: SpaceX

SpaceX се завръща в космоса

Агенция Монитор - неделя, 02-10-2016 - 13:11

Колонизира Марс изпращайки милион човека

Близо месец, след неуспешния тест на SpaceX преди планираното изстрелване на Falcon 9 завършил с мощна експлозия, още преди да е започнал. Компанията вече има готовност да се завърне към орбиталните си планове, като следващото изстрелване е насрочено за ноември.

На 1 септември, ракетата Falcon 9 трябваше да изведе нов спътник в орбита, като част от инициативата Internet.org на Facebook от стартовата площадка в Кейп Канаверал. Докато бе изпълнявано изпитание за статично запалване на двигателите, ракетата претърпял „аномалия”. С други думи, бе унищожена от огромен взрив които се е видял и чул от километри разстояние.

SpaceX спря всички планирани изстрелвания и три седмици по-късно, предварителните резултати от разследването на причината за взрива, посочиха разкъсване в криогенната система с хелий. Повече подробности за това какво точно е причинило проблема, не могат да бъдат предстоящите, тъй като разследването продължава.

Намирането на проблема и решаването му трябва да се развие по начин, удовлетворяващ SpaceX и ВВС на САЩ, чиято е стартовата площадка използвана от SpaceX в Кейп Канаверал, тъй като и двете страни, според сведенията, са определили 17 ноември като ориентировъчни дата за следващия старт на SpaceX планираните.

SpaceX все още не е обявил официално датата, на която се надява да се върне в космоса, въпреки че новата предварително планирана дата е в съответствие и с казаното от главния оперативен директор Гуин Шотуел по време на дискусия по-рано през септември, споменавайки завръщане в космоса в „рамките на ноември”.

Следващия старт, разбира се, няма да бъде преди пълното приключване на разследването, така че има голяма възможността всички ориентировъчни дати да бъдат изместени за края на годината.
Следващото изстрелване ще бъде десетата снабдителна мисия на SpaceX до Международната космическа станция.

Взривът през септември се случи точно четири седмици преди основателят на SpaceX, Елън Мъск да разкрие на Международния конференция по астронавтика в Мексико тази седмица, своя дързък план за колонизирането на Марс през следващите няколко десетилетия.

Това доведе до неудобен момент, когато Мъск уверявайки аудиторията в безумно амбициозния си план за скорошното изпращане на един милион човека на Марс, казвайки че SpaceX в момента е далеч по-фокусиран върху решаването на проблемите причинили аномалията на 1 септември.

 

 
Тагове:  МарсKSpaceXMarsFalcon-9

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.