Проучване за потенциални пандемии

Южна Америка крие опасност за здравето на човечеството

Агенция Монитор - понеделник, 26-06-2017 - 15:02

Базираната в Ню Йорк изследователска организация EcoHealth Alliance предупреди, че Южна Америка е потенциален развъдник на вируси, застрашаващ в бъдеще здравето на човечеството. Организацията е съставила „световна карта на заплахите“, изучавайки бозайниците и вирусите, които те пренасят, както и контактите на животните и хората.

Според учените най-голяма е заплахата от прилепите. Те се надяват данните да помогнат за предотвратяването на нови епидемии от СПИН, Ебола или грип.

Известно е, че най-опасните инфекции са пренесени от животни. За причина за избухването на една от най-сериозните епидемии от Ебола се смятат прилепите, а заразата с ХИВ е започнала от шимпанзета.

Организацията е проучила всички известни вируси – 586, с които е потвърдено заразяването при 754 вида бозайници. Включени са и 188 зоонозни инфекции – т.е. инфекции, които могат да заразят и хора, и други бозайници. Някои от тях са проучени напълно, а други са били на практика игнорирани.

В изследването, публикувано в сп. Нейчър, са посочени 17 зоонозни инфекции, които могат да бъдат пренесени от всички видове прилепи, и 10, чиито носители потенциално са всички примати и гризачи без изключение.

След това експертите нанесли на картата ареалите на тези видове и инфекциите, които могат да разпространят, за определят най-опасните зони.

Така се оказало, че заплахата от гризачите е глобална, но основното огнище е в Южна Америка.

Потенциалните горещи точки са различни за различните групи бозайници в отделните части на планетата, но рискът, който носят прилепите, надхвърля повечето други заплахи, коментира пред Би Би Си д-р Кевин Оливъл. Авторите се мятат, че епидемиите възникват заради въздействието на човека върху околната среда и че е необходимо хората да ограничат до минимум контактите си с дивата природа, като прекратят лова и разрушаването на местообитанията на дивите животни.

Въпреки че повечето пандемии са зоонозни, повечето зоонози не предизвикват пандемия, допълва Джеймс Лойд-Смит от Калифорнийския университет. Според него проучването трябва да се използва за приоритетно проследяване на вируси, а не за разработването на принципни политики.

Междувременно EcoHealth Alliance започва да изучава птиците като още един източник на зоонозни инфекции, какъвто е и птичият грип.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.