Възрастен пловдивчанин се интересува дали станът е истински и казва, че такъв е имала в детството му неговата майка
Авторът

70 майстори показват уникати в центъра на Пловдив

Ели Крумова - петък, 22-09-2017 - 14:04

Занаятчиите тъкат на станове, резбоват, шият, правят стъклени фигурки или бижута пред минувачите

70 майстори занаятчии от цялата страна разпънаха сергии на Малката главна в центъра на Пловдив, за да покажат уникалните си произведения. В шатрите си те демонстрират  над 20 занаята, сред които: металопластика, дърворезба, художествена обработка на дърво, тъкачество, плъстене, грънчарство, художествена керамика и ножарство.

По-любопитните минувачи имаха възможност да се научат да тъкат

Наред с тях пловдивчани и гостите на града можеха да видят „на живо” как се правят: стъклопис, свещолеене, шекерджийство или се изработват кукли от текстил, художествено плетиво и килимарство. Майстори представят и изработване на художествени тъкани, кошничарство, звънчарство, народни музикални инструменти и изделия от кожа. Има и двама майстори от Сърбия и Македония, които показват уникално красивите си накити.

Огромен тъпан до мини гайди имаше изложени в една от шатрите

Есенният панаир на занаятите стартира на 21 септември вечерта с традиционно българско хоро на площада пред Римския стадион. На откриването бе показана и сребърната огърлица, изработена за три дни от 8 майстори от Пловдив, София, Сърбия, Македония и Германия. Балканската огърлица бе направена в ювелирната работилница на СУ „Никола Вапцаров”, а сглобяването й се състоя на Малката главна. „Моята работа е свързана с изработка на художествени тъкани. Използвам традиционните техники на работа, но с нова визия. Правя обредни кърпи, покривки, тишлайфери и шалове от памук, лен и коприна във цялата цветова гама. Влагам изцяло сърце и душа във всяко произведение”, казва майсторката Елена Драмова.

Майсторът стъклодухач Иван Станев изработва красиви коледни играчки пред минувачите на Малката главна

Колегата й Стоян Маринов изработва накити от мъниста и умее да прави носии. „Това е рядко срещан занаят. Изработвам традиционни накити от всички краища на България и най-вече авторски накити от мъниста. Те са в различна цветова гама, дизайн и визия”, обяснява Стоян Маринов.

Свирките на майстор Дечев от Смолян струват по 35 лева

Есенният панаир на занаятите ще продължи до 24 септември. Майсторите, освен че показват произведенията си, ги предлагат и за продажба. Така например ръчно изработена свирка от майстора Дечо Дечев от Смолян струва 35 лева, което според него е двойно по-евтино от истинската стойност на инструмента. По сергиите има и бижута уникати, чиито цени започват от около 25 лева и достигат до над 100 лева. Наред с тях туристите могат да си купят миниатюрни гайди или тъпани, като и да се научат да тъкат на стан. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.