Aлександър Петров

Вълчев: Необходими са повече средства за безплатни закуски

Агенция Монитор - петък, 10-11-2017 - 17:32

Има нужда да се увеличат средствата за безплатни закуски на децата в подготвителните групи и учениците от първи до четвърти клас. Това заяви в отговор на депутатски въпрос образователният министър Красимир Вълчев в парламента, цитиран от БТА.

Той обясни, че нормативът за подпомагане на храненето се определя от Министерския съвет и за тази бюджетна година е 72 лв. на дете, като сумата остава същата и за 2018 г. Вълчев добави, че има необходимост и от повишаване качеството на храната и че няма опасност за здравето на децата. Той обясни още, че в МОН е сформирана работна група, която да направи препоръки относно качеството на храненето в училищата и детските градини.

Министърът уточни, че не може да се съставят общи изисквания за храненето във всички училища и детски градини. Така например, имало училища, в които учениците са от социално по-добри семейства, и в повечето случаи са закусили преди училище. Затова за тях е по-важно храната да е здравословна, пък дори и да е по-малко като количество. Същевременно имало школа, където са повече социално слабите ученици и за тях било по-важно закуската да съдържа повече калории. Министърът допълни, че ще се търси диференциран подход и включването на родителите в обсъждането на този въпрос.

Вълчев обясни, че в договорите на училищата с фирмите, осигуряващи храната, може да се запише изискване за съгласуване на предварително седмично меню.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.