Село Иново
Снимка Авторът

Възстановиха дигата край Иново, а обстановката в Брегово бавно се нормализира

Галя Петрова - сряда, 14-03-2018 - 18:19

Питейната вода е чиста, няма тежки метали

В Брегово обстановката бавно се нормализира, каза областният управител на област Видин Албена Георгиева при поредното си посещение в района.

Нивото на река Тимок за момента не се покачва. От сутринта се наблюдава лек спад с около 5-7 см. на водата между защитната дига и населеното място. При ГКПП Брегово днес се отчита спад на подпочвените води с около 30 см. Помпите работят денонощно на пълен капацитет.

След като излязоха окончателните резултати от петте проби на питейната вода, се потвърди, че качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, отговоря на изискванията на Наредба №9/2001 г. Няма наличие на тежки метали. Кметът на община Брегово ще бъде официално информиран, за да оповести резултатите от пробите и успокои населението на общината. В четвъртък екип от РЗИ - Видин ще извърши повторен оглед на място и ще вземе отново проби от питейната вода за физико-химичен анализ.

Областният управител на Видин Албена Георгиева е категорична, че няма опасност за населението и за момента ситуацията е овладяна.

Обстановката в района на Иново е нормализирана. От вторник, към 18 часа, пробивът в дигата е засипан по цялата дължина и притокът на вода към земеделската земя е спрян. Течението на водата вече е само в корекцията на река Делейнска. Продължава денонощното наблюдение и работата по цялостното укрепване на компрометирания участък.

Състоянието на водните обекти и хидротехническите съоръжения на територията на цялата област Видин се наблюдава непрекъснато.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.