Кандидатът за президент, издигнат от ГЕРБ, се срещна с учители и университетски преподаватели

Цачева: Проблемите на образованието винаги ще бъдат приоритет за мен

Иван Първанов - събота, 15-10-2016 - 15:26

Кандидатът за президент на ПП ГЕРБ Цецка Цачева се срещна с директори на училища и детски градини, учители и преподаватели от Великотърновския и Националния военен университет във Велико Търново. Пред тях тя изтъкна, че цени високо ролята на образованието за развитието на обществото, тъй като самата тя е от учителско семейство и нейната майка, снаха и етърва са учителки.

Цачева цитира израелския държавник Шимон Перес, който на среща с нея заявил, че „по-малките държави и народи могат да имат своя голям дял в човешката съкровищница, ако заложат на триадата: образование, наука и бизнес. „Със Закона за училищното и предучилищното образование ние се постарахме да обвържем ангажимента на правителството на Бойко Борисов за реформа на образователната система още от най-ранната форма на обучение на децата. Като президент ще подкрепям всички иновативни решения в образованието, за да може инвестициите, които правим в обучението, да се върнат през бизнеса в обществото. Това е сложен и дълъг процес, но вярвам, че заедно ще успеем“, каза Цецка Цачева.

Тя пое и ангажимент, макар държавният глава по Конституция да няма пряко задължение по темата, да настоява пред институциите, свързани с образованието, за всичко, което би било полезно на образователната система и на преподавателите. „Ще положа всички усилия институциите винаги да са обърнати към проблемите на сектор „Образование“, обеща Цачева. Тя каза още, че държавата трябва всячески да насърчава провеждането на научни изследвания в университетите.

Преподаватели от Националния военен университет пък направо поканиха Цецка Цачева да изнесе лекция в качеството си на президент. Те изразиха увереност, че Цачева ще бъде добър главнокомандващ. „От мен се очаква не да водя флотилия, а да взимам добри политически решения“, обясни кандидатът на ГЕРБ за президент.

След срещата тя участва в откриването на петото издание на лекоатлетическия шосеен пробег – мемориал, в памет на Димитър Велиславов – Мики в Горна Оряховица. Цецка Цачева поздрави треньорите, обучили младите участници на спортна дисциплина и стремеж към победи и благодари и на родителите на над 170-те участника от 23 спортни клуба от цяла България за грижите им за развитието на младите спортни таланти. Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов пък обясни, че като дете се запалил по спорта и станал лекоатлет.

„Дори и да нямам тези големи постижения, спортът ме възпита на това, което е необходимо на всяка личност. Даде ми дисциплина. Спортът калява за нови предизвикателства и прави човек родолюбец. Приветствам всички участващи в пробега, те вече са победители, защото демонстрират воля и спортни умения“, заяви Цветанов.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.