Пеевски дежурен герой във фалшивите новини на „Капитал“

Агенция Монитор - сряда, 14-03-2018 - 19:14

И ден не минава без медиите от кръга „Капитал“ и присъдружните им сайтове да произведат норматива от фалшиви новини по адрес на Делян Пеевски. Само в сряда публикациите във флагмана на Фабриката за фалшиви новини бяха няколко, и то по разнообразни, нямащи нищо общо нито помежду си, нито с реалността теми.

Впечатление направи обаче свободното съчинение с елемент на разсъждение по повод скандалите в кабелната телевизия BiT. Въпреки неистовото си желание „Капитал“ няма как да припишат някаква връзка на Пеевски с новите собственици на медията, които пък от своя страна бавят заплатите на журналистите там. Прокопиевите служители са наплюнчили пръсти и са написали, че „смелите и независими позиции“ на работещите в тази медия си били спечелили ненавистта на „пропагандните платформи около Делян Пеевски“. Смисълът и твърденията в този пасквил, претендиращ за журналистически материал, не заслужават внимание. Дори новопостъпил стажант в училищен вестник може да ви каже, че този материал не отговаря по никакъв начин нито на утвърдените журналистически стандарти, нито дори на принципите в безбройните етични правила в тази професия. Целта на тази публикация е просто създаване на пропаганден шум. Да може обикновеният читател по каквато и тема да прочете новина, ако тя има негативна конотация, името на Делян Пеевски също да бъде пришито към нея. Истина или не, коментар или новинарска статия, няма значение. Важното е пропагандата да върви. Към тази кампания спада и публикация в периферния сайт „Експерт.бг“. Пак по темата за драмите в кабеларката, пак без никакви доказателства, а още повече без логическа връзка фигурира изречението: “Слуховете, както обикновено при данни за голяма сделка в България, особено на медийния пазар, сочеха връзка към Делян Пеевски.“ Щом сайт, който носи претенциозното име „Експерт“, може да публикува тенденциозни слухове, непроверени и неподкрепени с нищо, какво ли щеше да е нивото в тази псевдомедия, ако се наричаше например „Жълт парцал“.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.