Умна тениска контролира дишането

Агенция Монитор - понеделник, 22-05-2017 - 14:59

Учени от университета Лавал в Квебек създадоха умна тениска, която следи в реално време темповете на дишането на човека, който я носи, съобщи ЮПИ.

За целта не се използват захванати за тялото жици, електроди или сензори, а антена, пришита към тениската в гръдната област. Антената е създадена от кухо оптично влакно, чиято вътрешна стена е обшита с тънък слой сребро.

"Антената приема и изпраща сигнали, създадени от респираторни движения - заяви проф. Юсеф Месадек от университета. - Данните могат да се изпратят до смартфона на потребителя или до намиращ се наблизо компютър."

Тениската "функционира", когато носещият я вдишва въздух. Тогава умното оптично влакно регистрира увеличаването на обема на гръдния кош и нарасналото количество въздух в белите дробове.

"Тези промени модифицират някои от резонансните честоти - поясни проф. Месадек. - Ето защо не е нужно тениската да е изопната или да е свързана директно с кожата на човека. Осцилациите, до които се стига при всяко вдишване, са достатъчни, за да може оптичното влакно да почувства темповете на дишането."

Оптичното влакно е покрито с полимер, който го защитава от заобикалящата го среда. Учените тествали трайността му, като няколко пъти изпрали тениската.

"След 20 изпирания доброто функциониране на антената не бе нарушено - увери ученият. - Тениската е удобна за носене. Тестовете ни показаха, че събраните от нея данни са надеждни, независимо дали потребителят е легнал, седнал, стои прав или се движи."

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.