Пускат МВР в телефона и фейсбука на изчезнали

МИНА МАРИНОВА - понеделник, 21-03-2016 - 16:13

МВР ще има достъп до съобщенията в интернет и до данните от проведените телефонни разговори на изчезнали лица с цел по-бързото им откриване. Това предвиждат публикуваните в правителствения портал за обществено обсъждане поправки в Закона за електронните съобщения. В момента компетентните органи могат да ровят в такива данни само в два случая – ако става въпрос за заплаха към националната сигурност, както и за разкриване на тежки престъпления. Към тези категории сега се добавя опцията да се използват възможностите на съвременната съобщителна техника и технологии и при издирването на лица. Това ще става, когато има обосновано предположение, че изчезналото лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление, като например убийство, отвличане, противозаконно лишаване от свобода, трафик на хора.

Липсата на такава разпоредба в момента спъва полицията да открива изчезнали, тъй като не може да ползва една от най-ценната информация – последни проведени разговори и лица, с които са били в контакт, приблизително местоположение и други. „Без наличието на такива данни издирването би било по-трудно, по-сложно и по-бавно, което в повечето случаи би увеличило риска за живота и здравето на изчезналия“, мотивират се вносителите на законопроекта.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.