Проблемът е с личните карти на пенсионери, не могат да летят заради гаф

70 000 тескерета с дефект, подменят ги безплатно

Боян Димитров - вторник, 02-02-2016 - 18:51

МВР праща покани на собствениците им да подадат документи за нови

70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти. Проблемът е с безсрочните документи, които са били издадени на хората, навършили 58 години и повече в периода 1 септември 1999 г. до 31 май 2000 година. МВР вече е предприело стъпки, те да бъдат подменени безплатно с нови, научи „Монитор“.

Причината за гафа, станал тогава, е думата „безсрочна“, която е изписана на пластиката, обясниха от вътрешното министерство. Съвременните машини за електронно разчитане по летищата, а също и в институции като банки и болници, не могат да я разпознаят, тъй като са настроени да работят с цифри и така системата отхвърля личната карта като невалидна. При други пък била вместо думата „безсрочна“ била изписана само година 2015, без да има ден и месец, което също се явявало проблем. Затова от вътрешното ведомство разпращат в момента покани на всички притежатели на такива карти, с които ги уведомяват, че напълно безплатно могат да подменят старите си документи с нови, така че да нямат пречки при използването им. В същите тези покани се посочва и че вече са постъпили сигнали за проблеми в страната и в чужбина с въпросните документи. Много хора се оплакали, че софтуерът на някои световни авиокомпании ги отхвърлял от електронните си регистри. Освен това имало нотариуси и банкови институции, които също смятат картата за невалидна, след като собственикът й напише в графа „валидна до“ - „безсрочна“.

„Работим по отстраняването на този проблем. Цифрата 70 000 не е малка, но част от тези хора вече са подменили документите си с нови. Други пък за съжаление са починали. Въпреки това обаче правим всичко възможно, за да решим това недоразумение в най-кратки срокове, така че хората спокойно да могат да използват документите си“, обясниха от МВР.

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.