3D отпечатан стетоскоп спасява животи

Агенция Монитор - понеделник, 19-03-2018 - 13:09

Когато д-р Тарек Лубани пътувал до Газа, за да работи като лекар в спешно отделение, той открил, че стетоскопите не са достатъчно. След време той забелязал, че стетоскоп играчка работи изненадващо добре. Това подтикнало д-р Лубани и екип от канадския Западен Университет да създадат пластмасов стетоскоп, който може да бъде изработен навсякъде с помощта на 3D принтер.

Известен като Glia, стетоскопът се състои само от няколко части, отпечатани от ABS пластмаса, както и евтини гумени тръбички, използвани масово в машините на Coca Cola. Glia може да бъде отпечатан за три часа и струва едва три долара, като разбира се, е необходимо наличието на 3D принтер.

При клинични изпитвания било установено, че стетоскопът Glia има същите акустични качества, като моделите на водещи марка.

Екипът е използвал безплатен софтуер с отворен код за дизайна, предоставяйки лесен достъп на лекарите от регионите с военни конфликти и тези с ниски доходи по целия свят, за да отпечатат стетоскоп за себе си.

„Полезата от стетоскопа се увеличава, когато липсват други ресурси”, казва Лубани. „В Лондон (Онтарио), ако някой бъде прострелян, мога да използвам ултразвук, за да погледна вътре в тялото му и да видя дали има животозастрашаващ въздушен джоб, наречен пневмоторакс. В Газа ултразвук не е на разположение в центровете за спешна помощ, така че стетоскопът се превръща в евтин инструмент, който ни позволява да взимаме животоспасяващи решения.”

Тагове:  KGlia

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.