Въпреки конфиденциалността на доклада на Аликс партнърс

Горанов търси начин да осветли виновните за КТБ

Мария Папазова - петък, 06-11-2015 - 12:34

Финансовият министър Владислав Горанов е готов да търси начин да покаже виновниците за фалита на КТБ. Проект на доклада на фирмата за финансово разследване  Аликс партнърс е вече предаден на синдиците, но все още не е окончателно съгласуван, освен това в договора между синдиците и фирмата има клауза, в която се посочва, че докладът е конфиденциален, разкри Горанов по време на парламентарния контрол. Въпреки това той изрази готовност да организира среща между него, депутати, синдиците и представители на Аликс партнърс, на която да се намери начин част от доклада да бъде публичен. Това обаче ще стане след окончателното му съгласуване между страните, каквото на тази етап няма.  

„Неговата цел беше не толкова за публиката, колкото за процеса на управление на  несъстоятелността. Рзбрахме се с народните представители да проведена среща със синдиците, на която да уточним каква част от тази информация може да бъде публична”, заяви Горанов в кулоарите. На депутатите в пленарна зала той обясни, че това не е добре да става на този етап, защото оповестяването на данни може да попречи на работата на синдиците по възстановяване на масата на несъстоятелността.

Както „Монитор” писа самата „АликсПартнърс” беше наета от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, за да издири всички пряко или косвено закупени с пари на банката активи. Целта е те да бъдат осребрени публично, а средствата от тяхната продажба да се разпределят между кредиторите на банката, най-големият от които в момента е държавата.

„Оповестяването на такъв доклад на този етап може да помогне на длъжниците на КТБ да организират защита си и да забави и да възпрепятства попълването на масата на несъстоятелността”, обясни министърът. По негови думи документът не може да бъде представен и в секретна секция на НС, защото той не представлява секретна информация по смисъла на закона.

 Горанов коментира и реформата в силовите ведомства. Заложените в проектобюджета за 2016 година промени предвиждат индексацията за прослужено време от 2 на сто на година де влезе в основната заплата на военни и полицаи, платената им отпуска да се намали от 30 на 20 дни. Кабинетът първоначално предлагаше да се намали и обезщетението при пенсиониране на униформени от максимални 20 брутни заплати на 10. Властта обаче отстъпи от тази идея, както и от падането на порциона за храна от 120 на 80 лв. Тези компромиси обаче не спряха протестите, а в неделя в 13 часа се готви мащабен митинг. От думите на Горанов днес стана ясно, че правителството не смята повече да отстъпи от идеите си. Окончателното приемане на закона ще стане в Народното събрание, обясни Горанов и допълни, че той ще бъде в пленарна зала и ще брани предложенията си за реформа. Според него промяна в системата е напълно необходима. Той обясни, че реформата не се прави с цел да се спестят пари за бюджета, а с освободените средства да се закупи ново въоръжение и да се подобрят работните условия за служителите на МВР.