Димитър Главчев разговаря в Скопие с македонския си колега Талат Джафери.

Главчев: Парламентите на България и Македония да продължат усилията за приятелство

Агенция Монитор - вторник, 08-08-2017 - 15:50

„Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери – Бойко Борисов и Зоран Заев с подписването на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество“. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери по време на посещението си в Скопие. Според двамата с подписването на договора е била направена историческа стъпка напред, като се дава началото на нов етап в изграждането на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности. Главчев отбеляза още, че договорът ще даде нов тласък на сътрудничеството и приятелството между България и Македония във всички области и изрази надежда парламентите на двете страни да допринесат за това. Той припомни, че НС прие единодушно декларация в подкрепа на подписването на договора и по този начин българският парламент потвърдил широкия политически консенсус и категоричната подкрепа за отварянето на нова страница в отношенията между България и Македония. И покани Джафери да присъства на самата ратификация на договора в родния парламент.

„България последователно подкрепя евроатлантическата и европейската перспектива на Македония“, декларира още Главчев. Той подчерта, че сред приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС в началото на следващата година ще бъде интеграцията на страните от Западните Балкани.

Димитър Главчев и Зоран Заев По-късно Главчев разговаря и с македонския премиер Зоран Заев. По думите на Заев договорът е доказателство, че приятелството между двете страни е истинско. „Ние го подписахме, нека сега да дадем душа на договора, така че и хората да го почувстват“, призова той.

Министър-председателят на Македония благодари на България за нейната последователна позиция и помощ за европейската интеграция на Македония.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.