Компонентите са хидродинамични лагери, двойка бутала и батерия

Механично сърце ще замества истинското

Агенция Монитор - понеделник, 19-03-2018 - 14:46

Механично сърце, създадено от американски учени, получи одобрение от медицинските власти в САЩ и вече може да се поставя на пациенти, които се нуждаят от спешно присаждане.

Специалистите от Орегонския университет са разработили достатъчно просто устройство, което се захранва от батерия. Изкуственото сърце се състои от хидродинамични лагери и двойка бутала, а корпусът му е направен от титанова сплав.

Кардиомоторът ще се поставя временно на пациентите, докато чакат за сърце от донор. В този период пациентът ще трябва да носи със себе си батерия, закрепена на пояса. В перспектива учените планират да създадат батерия, която се интегрира в тялото на пациента.

Около 75 хиляди американци умират всяка година от сърдечна недостатъчност, отбелязва сайтът на Орегонския университет. Създаването на изкуствено сърце ще спомогне за спасяване на много човешки животи, вярват учените.

Конструкцията на изкуственото сърце се счита от експертите за достатъчно проста и надеждна. Устройството вече е преминало изпитания с животни, а сега предстоят такива и с хора.

Изкуственото сърце заменя двете долни сърдечни камери и е проектирано да движи кръвта по по такъв начин, че да намали натиска върху съдовете и вероятността от инсулт и вътрешно кървене.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.