Снимки: Platio

Platio добива електроенергия от слънцето

Агенция Монитор - понеделник, 24-07-2017 - 13:28

Пътищата, тротоарите и уличните пейки предлагат много повече възможности, освен тези, за които са създадени. Унгарската компания Platio разработва през последните няколко години, настилка от модулни панели, който събират слънчева енергия за производството на електроенергия. За сега, панелите са поставени пред търговски център, на пристанището и са интегрирани в улична пейка.


Панелите на Platio комбинират много проекти, като Solar Roadways, Wattway by Colas и Pavegen, които разглеждат възможностите за добиване на възобновяема енергия от открити пространства. Панелите са покрити с много здраво стъкло, което не се хлъзга и са изработени от рециклирани пластмасови отпадъци със всички необходими кабели за бърз монтаж.

Първата постоянна инсталация на компанията се състои от две улични пейки и настилката пред входа на търговския център Green Quarter в Астана, Казахстан. Паелите покриват общо 80 кв. м. и предоставят максимална изходна мощност от 11.7 kW, като произведеното електричество се използва от търговския център.


Platio също така си партнира с Marina System Ibérica S.L. за поставянето на панели на понтоните на пристанищата в Швеция, които ще доставят електроенергия за корабите и пристанищните съоръжения. Също така, компанията е покрила със своите панели пейките в обществен парк в родния си град Будапеща. Електричеството произведено от интелигентните пейки, ще дава възможност за зареждане на мобилни устройства посредством интегрирани USB портове или безжично.


 

 
Тагове:  KPlatio

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.