Манифестът, с който Батенберг обявява Съединението, медал с лика на княза и четническа униформа са сред експонатите за празника.
Снимки Крум Стоев
За официалния празник днес няма да има безплатен вход

НИМ вади ордени за храброст на герои от Съединението

ГЕОРГИ СЛАВОВ - сряда, 06-09-2017 - 08:00

Органическият устав на Румелия и почетни знаци на княз Александър Батенберг са сред бисерите в колекцията

Стотици хора препълват Националния исторически музей (НИМ) всяка година за празника на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В залите на НИМ са изложени ценни реликви, свързани със знаменателното историческо събитие, създало независимата и модерна българска държава. Всяка година желаещите да видят експонатите

от бележитите събития стават все повече, обясниха от музея

Както винаги, и тази година на днешната дата по повод 132 години от Съединението най-големият музей в страната ще покаже редки колекции от медали и ордени за храброст. Някои от тях носят името на княз Александър I Батенберг, съобщи за „Монитор“ директорът на музея Божидар Димитров.

Посетителите ще могат да видят и автентични документи от епохата, като Органическия устав на Румелия, което е нейната конституция. Сред другите ценни експонати е и

паспорт на гражданин на автономната област от 1884 г.

12 месеца преди великото събитие, дало самочувствие на българите като нация.

Пред посетителите ще бъдат изложени и важни документи – владало, което е документ за притежание на къща, издаден в Хасково, отново от 1884 г., и текстът от член 13 на Берлинския договор от 1878 г., с който на практика се утвърждава съществуването на Източна Румелия.

За разлика от националния и други официални празници, когато НИМ обявяваше безплатен вход за гражданите и гостите на столицата, тази година практиката ще бъде прекратена. Причината е, че музеят вече е на самоиздръжка и цени всеки лев, който постъпва в касата му. Това обясни директорът проф. Божидар Димитров пред „Монитор“.

„От 1 януари вече се справяме сами, вдигнах заплатите на персонала два пъти. Всеки ремонт си го плащаме ние, но заедно можем всичко“, обясни професорът.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия

е най-значимото и велико постижение на Третата българска държава

започнала със Санстефанския договор от 3 март 1878 г., разказа той пред „Монитор“. На 6 септември 1885 г. държавата ни увеличава два пъти населението си и територията си, въпреки че това действие е неодобрено от всички Велики сили. Това е израз, че сплотена България, с малко късмет, може всичко, обяснява повода за национална гордост професорът. Той припомня, че при почти същите обстоятелства, но на 16 юни 1913 година България няма този така необходим късмет.

Божидар Димитров казва, че трябва да увековечим ролята на крал Милан в българската история. „Великите сили тогава на специална конференция решават да върнат статуквото обратно, но войната със Сърбия ги спира. Би трябвало да вдигнем паметник на крал Милан“, обяснява професорът. Според него Съединението е политически успех за държавата. „Случай, в който политиците бяха достатъчно умни не да обявят независимостта си от империята, което става на 22 септември 1908 г. при управлението на цар Фердинанд,

а само да слеят две автономни области на територията на

османската държава“, обясни професорът. „Съединението е между две български държави, а така се намалява и административната тежест. Това е като сега да се слеят Ямболско и Сливенско“, обясни с пример проф. Димитров.

Този исторически акт не би бил възможен, ако княз Александър Батенберг не го беше приел. „Той се колебае, седи в Търново. Тогава Стамболов отива и му казва, че има два пътя – или да се върне в родния си Дармщат, или да погледне към Пловдив“, разказва детайли от събитието директорът на НИМ.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.