Нов електромобил дебютира в България до дни

Денислав Стоянов - вторник, 13-10-2015 - 15:38

Renault ZOE минава до 240 км на ток

Новият електромобил Renault ZOE ще дебютира на щанда на Renault на „Автомобилен салон 2015”. Моделът ще се продава в България и е част от „зеленото” семейство на марката, заедно с представените преди 2 години електрически модели Twizy и Kangoo Z.E. Новият модел ZOE се задвижва от нов електрически мотор, наречен R 240, който гарантира удължен пробег до 240 км. Електромоторът е комбиниран с батерия, подпомагана от оптимизирана система за контрол на енергията. Моторът R 240 е производство на Renault и е проектиран от инженерите в Техническия център и завода в Клеон, където се произвежда. С него ZOE се радва на 30 км по-дълъг пробег, осигурявайки на автомобила най-дългата електрическа автономност в класа. Новият мотор разчита на нова зарядна система, която позволява по-бързо зареждане в домашни условия (3 kW и 11 kW). Във всяка минута, в която батерията се зарежда, водачите получават допълнителен километър пробег, като времето за нормално зареждане е намалено с 10%. Новото ZOE може да се зарежда бързо с напрежение 22 kW. Renault ZOE е първият автомобил, проектиран като изцяло електрически модел. Новият мъник притежава най-модерната електрическа технология и е идеален за ежедневна употреба. Той ще се продава на достъпна цена, която ще бъде обявена на автосалона. По този начин Renault прави мобилността с нулеви емисии достъпна за по-голям брой хора.

 

 

Във външния вид на електрическия автомобил Renault ZOE изпъква предната част със син ефект на логото и фаровете, както и затъмнените стъкла. Задните светлини са прозрачни със син концентриран край. Те стават червени само по време на спиране и когато светлините се включат през нощта. Интериорът цели да създаде релаксиращо усещане с меки на допир материали и пастелни цветови комбинации. Арматурното табло е изработено от един блок с изчистени линии. 7-инчовият екран на конзолата Renault R-Link сякаш плува над арматурното табло. Върху топката на скоростния лост и подглавника на шофьорската седалка има инициали Z.E., които подсказват че ZOE е автомобил с нулеви емисии (Zero Emission). Седалките са с вградени подглавници и имат текстилна тапицерия третирана с тефлон за по-лесно почистване на петна.

 

 

 

Заедно с новия електромобил ZOE, на щанда на Renault прави премиера и устройството EVLink, което е част от разнообразна гама от решения за зареждане на електрически автомобили. Устройството е представено то Schneider Electric, световен експерт в управлението на енергия. Станциите за зареждане EVlink са лесни за използване, здрави, интелигентни и универсални. Те са подходящи за ежедневна употреба и са съвместими с повечето от електрическите превозни средства на пазара. Станциите се свързват лесно с електрическата мрежа посредством кабел от разпределителното табло.