По европрограма

Пуснаха мобилни АГ кабинети в ромските гета

Силвия Николова - петък, 17-03-2017 - 12:41

Мобилни АГ кабинети за преглед на бременни, наскоро родили жени и бебета пуснаха в ромските гета. Това стана ясно по време на конференция „Инициативи за обществено здраве“, организирана от Министерството на здравеопазването.

Засега този тип услуги врата до врата са само за гетата в София и Ихтиман, уточни за „Монитор“ директорът на Втора специализирана АГ болница „Шейново“ в столицата д-р Румен Велев. Екипи от лекари и акушерки преглеждат децата и бъдещите майки на място, като същевременно ги напътстват какви мерки да взимат по отношение на личната хигиена, хигиената на децата и им разясняват необходимостта от профилактичните прегледи, както за възрастни, така и за малчуганите поясни д-р Велев.

АГ грижите за бременните и родилките от ромски произход, както и за техните деца са финансирани по програма по норвежкия финансов механизъм, която заедно с други 29 проекта е на обща стойност 15 782 354 евро.Изпълнението им трябва да приключи до 30 април 2017 година.
Възползвам се от възможността да отправя благодарност към донорите на програмата: Кралство Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Безспорно тяхната финансова подкрепа допринася за постигане на видими резултати в здравеопазването в нашата страна, заяви зам.-министърът на здравеопазването Любомир Гайдов.
Той посочи като добър пример един от проектите на МЗ, което е закупило 437 високотехнологични медицински апарата за неонатология и пренатална диагностика. С тях ще се подобри качеството на услугите в 34 болници в страна.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.