Снимка - businessinsider.com
Обединяване на пазара за доставки

Голям куриер ще погълне свой конкурент

Венцислав Генков - петък, 09-02-2018 - 13:00

Консолидация на бизнеса върви на целия Балкански полуостров

Третата по големина на пазара куриерска компания „Рапидо Експрес“ ще погълне по-малкия си конкурент „Д и Д Експрес“. Обединяването на бизнеса се изразява в сливане на капацитетите на двете компании по отношение на служители, логистични и софтуерни решения и ноу-хау. Процесът по последващи конкретни стъпки се планира да отнеме няколко месеца.

„Все още уточняваме правната форма на обединението, до края на месеца ще имаме яснота.

100% от служителите
ще запазят позициите си

в „Д и Д Експрес“, коментира за „Монитор“ Рудослав Крумов, управител на „Рапидо Експрес“. Очаква се до края на месеца двете компании да интегрират системите си за работа. Офисите на по-малкия конкурент, които ще останат да функционират след обединението, ще бъдат ребрандирани с визията на „Рапидо Експрес“.

„Д и Д Експрес“ е около три пъти по-малка по продажби от „Рапидо“ по все още неофициални данни за пазара за изминалата година. По оценка на германската DHL

„Рапидо“ държи около
18 на сто от пазара

за обслужване на онлайн търговията у нас. Компанията е със сериозен капацитет при обслужването на потребителския сегмент на пазара (b2с), докато „Д и Д Експрес“ имат приличен портфейл от клиенти, голяма част от които са бизнес клиент (b2b). С новото партньорство „Рапидо“ ще може да изглади цикличността на b2c клиентите ни, коментира Крумов. „Динамичното развитие в сектора на куриерските услуги в страната доведе до идеята за обединяването на капацитета на двете компании“, допълни още шефът на „Рапидо“. За изминалата 2017 г. компанията е доставила над 3,5 млн. пратки, а за тази година от ръководството на компанията очакват над 4 милиона.

Подобна консолидацията е дълго очаквана, защото

пазарът на куриерските
услуги е силно раздробен

През следващите няколко месеца се очакват още сделки, защото по-малките играчи ще бъдат принудени да търсят начин за развитие или чрез продажба или чрез подобни обединения на бизнеса, като това на „Рапидо Експрес“ и „Д и Д Експрес“. Същата тенденция се наблюдава и на съседни на България пазари. Регионалните и европейските играчи също имат интерес да стъпят у нас не заради трафика от Западна Европа, а най-вече заради големият ръст на пратки от Китай през Балканите.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.