Заради спасяването на евреите

Предлагат отново църквата за Нобелова награда

Добромир Радушев - сряда, 08-11-2017 - 16:19

Номинацията на Българската Православна Църква за Нобелова награда за мир, за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война, ще бъде внесена отново в началото на следващата 2018 година в Норвежкия нобелов комитет, който присъжда всяка година наградата за мир. Това стана известно при срещата на адвокат Моше Алони с председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян.

Адвокат Моше Алони е дългогодишен председател на адвокатската колегия на Израел, член на Колегията за приятелски връзки между адвокатурите на Израел и България и почетен председател на Сдружение „Благодарност“. Заедно с него във Варна са още съдия Меламед – наказателен съдия от Върховния съд на Израел, Николай Панков – секретар на Сдружение „Благодарност“ и адвокат Детелина Симеонова – председател на „Сдружение за изучаване на православието“. Авокат Алони и Сдружение „Благодарност“ са сред инициаторите за първото номиниране на БПЦ за Нобелова награда за мир в началото на 2017 година. След внасяне на първото предложение, чрез Петиция за подкрепа, нарочно създадена в Интернет, номинацията е била подкрепена от 2 500 души от цял свят, които не само са я подписали, но и са мотивирали подписа си. Благодарение на тази подкрепа, номинацията за заслугите на БПЦ е достигнала до 5-то място в класацията на Нобеловия комитет от общо 318 предложения. През октомври т.г. Нобеловата награда за мир получи Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN). „Инициативата за повторната номинация за Нобелова награда за мир на БПЦ през 2018 година ще търси широка подкрепа сред институции, личности и общественици, както в България, така и сред международната общност. Това е награда за същностни човешки ценности. Награда за смелостта, толерантността и героизма на БПЦ, които могат да бъдат пример“, каза адвокат Алони. Инициативата ще търси обществена съпричастност и подкрепа отново чрез Петиция в Интернет, но и чрез нарочно създаден Международен комитет (съвет), в който ще бъдат поканени да влязат известни личности от цял свят. Номинацията ще бъде внесена официално в Норвежкия нобелов комитет в началото на 2018 година, като регламентът изисква това да бъде направено от един политик, от един общественик и от представител на академична общност. Сдружение „Благодарност“ вече е започнало да организира срещи с представители на различни общности и институции в България, в това число и с магистратурата.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.