Стъклени тухли акумулират слънчева енергия

Агенция Монитор - събота, 19-08-2017 - 15:04

Сградите имат голяма площ, която е изложена на слънчева светлина, така че защо да има слънчеви панели само на покрива? Вече има прозорци добиващи слънчева енергия и, разбира се, слънчевият покрив на Тесла. Благодарение на изследванията, провеждани в Университета в Ексетър, ще можем скоро да имаме възможността да заменим непрозрачните външни стени със стъклени слънчеви тухли.

Известни като Solar Squared, прозрачните блокове съдържат множество оптични елементи, като всеки фокусира постъпващата слънчева светлина върху отделна слънчева клетка. Всички клетки в един блок са свързани помежду си и самите блокове могат от своя страна да бъдат свързани един към друг, като захранват с електрическа енергия сграда или батерия.

Макар че голяма част от слънчевата светлина преминава през блоковете, осветявайки вътрешността на сградата, може да се добави оцветяване на вътрешната им повърхност, за да се избегне затопляне на помещенията. Като допълнителна полза се твърди, че предлагат по-добра топлоизолация от традиционните стъклени тухли.

Технологията се разработва от компанията Spinoff Build Solar, която понастоящем търси партньори за извършване на търговски тестове. Крайният продукт се очаква да бъде на разположение до средата на следващата година. Понастоящем няма информация за разходи или ефективност.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.