Протестът на миньорите в Бобов дол продължава на два фронта

Северина Иванова - сряда, 12-10-2016 - 11:31

Барикадирани под земята 130 човека и други гизнещи едно денонощие под дъжда

Протестът на миньорите в Бобов дол продължава на два фронта. Повече от 24 часа в рудник „Бабино“ стоят под земята 130 човека, които са без светлина, тъй като лампите им са изгаснали на 8-я час. Останалата част от протеста е подкрепена от други миньори, които стоят на портала. Те са единодушни, че държавата трябва да се намеси, защото не може да продължава подигравката с труда им. От вчера /сряда/ вече е свалена храна и вода на работниците, които са на 500 метра под земята. Местен бизнесмен пък им е дал около 300 банички рано сутринта. Самите работници също са събирали пари помежду си, за да закупят храна на протестиращите.
В протестните действия се включиха и работещи от рудник „Бобов дол“, които настояват да им бъде изплатено всичко дължимо. За предходните два месеца са им преведени по 175 лева, а купони не са получавали от седем месеца.
"Синдикатите не са дали и 1 лв. Няма ги и властимащите, защо никой не дойде. Протестът ще продължи, както и борбата ни за правда", категорични са протестиращите.
"Въгледобив- Бобов дол" вече информира Бюро по труда- Дупница, че предстоят масови съкращения на 650 души, защото е в ход процедура по закриването на рудника.
„Миньорите получават това, което са заработили. Спазваме всички процедури по закриването на рудник „Бабино“, коментираха от „Въгледобив – Бобов дол“.
„Това е нахалство лъжат, дават ни жълти стотинки. Не сме си получили парите. Тук работят хора от целия регион. Какво ще стане с техните семейства. Представете си колко човека ще бъдат съкратени и кой ще ни помогне - никой“, коментираха още гневните миньори, които са категорични, че няма да спрат стачката. Тези, които са пред портала вече си изграждат временни навеси, под които могат да се скрият от дъжда.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.