Без уран в чешмите в Първомай

Ели Крумова - петък, 21-04-2017 - 14:28

3 водоизточника са затворени, изследват ги отново

Превишени стойности на уран в чешмите на живеещите в Първомай и околните села няма. Това стана ясно по време на среща в областната администрация в Пловдив, на която присъстваха прокурори, кметове и шефове на РЗИ и на ВиК Пловдив.

„Затворени са два кладенеца в Първомай и един в село Караджалово от общо 13 водоизточника, от които е установено минимално превишение на естествения уран. Направени са нови проби, от които в най-кратки срокове се чакат резултатите”, каза областният управител Здравко Димитров. Според д-р Цвета Иванова – началник отдел в РЗИ Пловдив докладът от ВиК за превишение на стойностите на уран в тези кладенци е бил получен в инспекцията на 5 януари. Поради изключително тежката зима и падналия метър и половина сняг, служителите на РЗИ не са успели веднага да вземат повторни проби от трите водоизточника. Това е станало на 20 март и на 12 април резултатите са станали ясни. Превишението е с 0,01 микрограм на литър. При норма според европейските изисквания 0,03 микрограма на литър, измерената стойност е 0,04 микрограма. „Не е укривана информация, нито е имало забавяне”, бе категорична д-р Иванова. По думите й трябва да се прави разлика между водоизточник и краен потребител, защото в чешмите на хората в Първомай и селата нямало открит уран. „До крайния потребител не е достигала вода с отклонения от нормите”, каза и шефът на ВиК Пловдив Спартак Николов. Взети са нови проби от кладенците, тъй като изследванията са сложни и може да дадат отклонения до 20%, обясниха експертите. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.