Червени терористки предпочитат затвора пред буржоазната държава

Румен Михайлов, „Монитор“, Италия - вторник, 31-01-2017 - 14:53

Непреклонни са и готови за нови битки в името на комунизма

Пет затворнички с доживотна присъда – членки на върлувалата в Италия през седемдесетте и осемдесетте години на миналия век крайно лява терористична организация „Червени бригади“, предпочитат стените на пандиза пред глътка свобода в „буржоазната държава“ навън. Имената им са Сузана Берарди, Мария Капело, Барбара Фабрици, Росела Лупо и Винченца Вакаро, зад решетките са повече от 30 години и въобще не желаят да се възползват от „офертите“ на съдебните власти за домашен арест, отпуск за добро поведение и т.н. В женската секция на затвора в намиращия се южно от Рим град Латина ги наричат „непреклонните“, като напоследък към групата им са се присъединили още две „колежки“, които обаче не са „червени терористки“, а „терористки анархистки“.

„Заключени в тяхното кърваво минало и с идеали, направени на пух и прах от времето, те продължават да се обръщат една към друга с „другарко““ – писа вчера в нарочна дописка авторитетният римски всекидневник „Република“. Репортерите на вестника Масимо Лули и Клементи Пистили подчертаха, че петте затворнички не искат да говорят с който и да било представител на държавните институции и винаги са отказвали срещи с подобни личности. Прехвърлили до една шейсетте години, те не се предават, готвят се за нови битки, четат много, живеят от скромно по-скромно, като единствената женска слабост, която им е присъща, е тази да се гримират. Според препитани от журналистите надзирателки петте затворнички посрещали снизходително съобщенията за разкаяли се и пуснати на свобода техни бойни другари – „червени бригадисти“, каквито зад решетките вече почти не били останали. Досега били възроптали срещу затворническата управа само веднъж, тъй като полагащото им се месечно възнаграждение за почистване на пандиза било намалено десетократно.

Емблематичната фигура в групата на „непреклонните“ е Мария Капело, която през февруари 1986 г. участва в убийството на кмета на Флоренция Ландо Конти. Сега тя е на 63 години и един път на 12 месеца я карат със специална камионетка в затвора на град Тарни, където е заключен пак до живот и за същото престъпление нейният съпруг Фабио Равали. От време на време й идва на свиждане нейният син, когото Мария изоставя осем годишен, след като в средата на осемдесетте години преминава в нелегалност.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.