През 2016 г.

15 пловдивчанки жертви на трафик с цел проституция

Ели Крумова - сряда, 29-11-2017 - 17:00

15 пловдивчанки през миналата година са били жертви на трафиканти за проституция. Общо 7 досъдебни производства са били образувани по тези случаи в прокуратурата в Пловдив и двама от сутеньорите са вече зад решетките. Това стана ясно в рамките на Регионален дискусионен форум на темата: „Превенция на престъплението „трафик на хора“ в контекста на борбата с домашното насилие“. Домакин на събитието бе община Пловдив. Организирано е съвместно с местната комисия за борба с трафика на хора в Пазарджик и с подкрепата на националната комисия за борба с трафика на хора.

„Повечето от жертвите подават сигнали по телефона или по електронна поща, като отказват поканите за разговор. Причината е, че искат да останат анонимни. Това е причината правосъдието да не може да достигне до част от каналджиите”, каза секретарят на пловдивската комисия за борба с трафика на хора Таня Иванова. Не е необходимо да има отвличане, за да бъде квалифицирано престъплението, като трафик на хора. Достатъчно е само да има налице принуда за извършване на определени действия – проституция или просия, уточниха експерти. Във форума взеха участие около 40 представители на институции, сред които: полицаи, прокурори, съдии, адвокати, млади научни работници, социални работници, психолози, секретарите на девет от местните комисии в страната, неправителствения сектори др.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.